Primul copil n─âscut are un risc mai mare de diabet

1 2 jpg jpeg

Spre deosebire de fraţii lui mai mici, primul născut are mai multe dificultăţi în absorbţia zaharurilor din organism, iar tensiunea arterială are valori mai mari.

La cercetarea, realizat─â de speciali┼čtii de la Institutul ,,LigginsÔÇŁ a Universit─â┼úii Auckland din Noua Zeeland─â, au participat 85 de copii care nu aveau probleme de s─ân─âtate, cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 4 ┼či 11 ani.

Cercet─âtorii le-au f─âcut copiilor profilele hormonale, le-au m─âsurat nivelul de lipide din organism, dar i-au ┼či m─âsurat ┼či c├ónt─ârit.

Dintre cei 85 de copii, 32 erau primii n─âscu┼úi la p─ârin┼úi ┼či aveau cu 21% mai redus─â sensibilitatea la insulin─â ┼či cu 4 mm Hg mai mare tensiunea arterial─â.

Rezultatele studiului au mai ar─âtat c─â primii n─âscu┼úi au ┼či tendin┼úa de a fi mai ├«nal┼úi ┼či de a nu avea probleme cu greutatea, spre deosebire de cel de-al doilea sau al treilea copil.

,,Diferene┼úele metabolice dintre primul n─âscut ┼či fra┼úii s─âi ar putea fi cauzate de schimb─ârile fizice care au loc ├«n uterul mamei ├«n timpul primei sarcini. Datorit─â acestor modific─âri, fluxul de nutrien┼úi ajunge mai u┼čor la f─ât ├«n cazul sarcinilor urm─âtoareÔÇŁ, au afirmat conduc─âtorii studiului.

Cercetarea a fost publicat─â ├«n Jurnalul Medical al Societ─â┼úii de Endocrinologie ,,Clinical Endocrinology and MetabolismÔÇŁ.