Primul copil născut are un risc mai mare de diabet

1 2 jpg jpeg

Spre deosebire de fraţii lui mai mici, primul născut are mai multe dificultăţi în absorbţia zaharurilor din organism, iar tensiunea arterială are valori mai mari.

La cercetarea, realizată de specialiştii de la Institutul ,,Liggins” a Universităţii Auckland din Noua Zeelandă, au participat 85 de copii care nu aveau probleme de sănătate, cu vârsta cuprinsă între 4 şi 11 ani.

Cercetătorii le-au făcut copiilor profilele hormonale, le-au măsurat nivelul de lipide din organism, dar i-au şi măsurat şi cântărit.

Dintre cei 85 de copii, 32 erau primii născuţi la părinţi şi aveau cu 21% mai redusă sensibilitatea la insulină şi cu 4 mm Hg mai mare tensiunea arterială.

Rezultatele studiului au mai arătat că primii născuţi au şi tendinţa de a fi mai înalţi şi de a nu avea probleme cu greutatea, spre deosebire de cel de-al doilea sau al treilea copil.

,,Difereneţele metabolice dintre primul născut şi fraţii săi ar putea fi cauzate de schimbările fizice care au loc în uterul mamei în timpul primei sarcini. Datorită acestor modificări, fluxul de nutrienţi ajunge mai uşor la făt în cazul sarcinilor următoare”, au afirmat conducătorii studiului.

Cercetarea a fost publicată în Jurnalul Medical al Societăţii de Endocrinologie ,,Clinical Endocrinology and Metabolism”.