Prevenţie responsabilă. Copiii – cei mai eficienţi transmiţători ai gripei (P)

1 2 jpg jpeg

Perioada medie de incubaţie este de 2 zile (între 1 şi 4 zile).Persoanele adulte infectate sunt contagioase din ziua anterioară apariţiei simptomelor şi timp de 5 zile de la declanşarea bolii, iar persoanele cu o imunitate foarte slabă pot răspândi virusul timp de săptămâni sau luni de zile. Copiii pot fi contagioşi timp de peste 10 zile de la declanşarea simptomelor. Deseori, copiii din grădiniţe şi şcoli primare răspândesc virusul în familie şi în comunitate fiind transmiţători eficienţi ai virusurilor gripale. De regulă, copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 9 ani manifestă cele mai ridicate rate de infecţie şi îmbolnăvire.

„Cu toţii realizăm o prevenţie la nivel bazal prin alimentaţie, îmbrăcăminte, evitarea contactului cu persoane infectate, însă, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul să se apere împotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripală. Vaccinarea antigripală este singura metodă de prevenţie activă“, a declarat Conf. Dr. Monica Luminos , medic pediatru, specialist boli infectiase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof.Dr.Matei Balş

Vaccinarea este deosebit de importantă pentru persoanele care prezintă un risc mai mare de complicaţii provocate de gripă şi pentru cei care locuiesc cu sau îngrijesc persoane care prezintă un risc ridicat .

Prin prevenţia gripei sunt evitate şi complicaţiile datorate acesteia, respectiv pneumonii bacteriene secundare, decompensări de boli cronice (ex. diabet zaharat, boli cardiovasculare etc.) şi, nu în ultimul rând, decesul.

„La copii, în gripă, există riscul ca, pe lângă febră mare şi laringită, convulsii febrile, letargie, şi chiar o serie de complicaţii, cum ar fi bronşiolita (determinată de virus), otita medie virala (prezenta la 3-5% dintre copii) sau, extrem de rar, miocardita. La sugar, miocardita poate cauza moarte subită. Este foarte important de ştiut că în cazul unui copil astmatic, gripa poate declanşa crizele de astm. De aceea, de la primele semne de îmbolnăvire este obligatoriu să cerem sfatul medicului de familie“, a declarat Conf. Dr. Monica Luminos , medic pediatru, specialist boli infectiase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof.Dr.Matei Balş

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) evidenţiază clar importanţa deosebită a creşterii nivelului de conştientizare a publicului general privind gripa şi complicaţiile acesteia, precum şi efectele benefice ale vaccinării împotriva gripei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă vaccinarea antigripală anuală pentru persoanele cu vârstă cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani şi care sunt în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficientei umane, toate persoanele cu vârstă peste 65 de ani, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar.

La nivel global, conform studiilor de specialitate, copiii cu vârsta sub 2 ani au o rată mai mare de complicaţii asociate gripei şi de spitalizare, comparativ cu orice altă grupă de vârstă. Virusul gripal este uşor răspândit pe cale aeriană la copiii din colectivităţi, iar familiile cu copii la şcoală sunt de două ori mai expuse la infecţia gripală. Vaccinarea antigripală anuală este în continuare considerată drept cea mai eficientă modalitate de a preveni infecţia gripală şi complicaţiile acesteia, iar la copii poate fi făcut începând de la vârsta de 6 luni.

Vaccinarea antigripală se recomandă a fi efectuată în lunile septembrie şi octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă), deoarece organismul are nevoie de cel puţin 2 săptămâni de la vaccinare pentru a se instala protecţia şi a fabrica anticorpi împotriva virusului. Cu toate acestea, vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal (octombrie-februarie), pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei.

Noile recomandări pentru sezonul gripal 2016-2017 vor fi prezentate in cadrul Forumul Naţional „Stop Gripa!“, joi, 6 octombrie, în cadrul dezbaterii „Vaccinarea – act de prevenţie responsabil” organizată de către Asociaţia Pro Imunizare (www.proimunizare.ro). Organizat în parteneriat cu Comisia pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor şi Societatea Română de Microbiologie, evenimentul reuneşte toţi factorii relevanţi din sistemul naţional de sănătate pentru o analiza obiectiva în ceea ce priveşte scăderea acoperirii vaccinale în România şi importanţa existenţei unui cadru legislativ care să reglementeze întregul proces de vaccinare.

Articol susţinut de Forumul Naţional „Stop Gripa!“