Preven┼úie responsabil─â. Copiii ÔÇô cei mai eficien┼úi transmi┼ú─âtori ai gripei (P)

1 2 jpg jpeg

Perioada medie de incuba┼úie este de 2 zile (├«ntre 1 ┼či 4 zile).Persoanele adulte infectate sunt contagioase din ziua anterioar─â apari┼úiei simptomelor ┼či timp de 5 zile de la declan┼čarea bolii, iar persoanele cu o imunitate foarte slab─â pot r─âsp├óndi virusul timp de s─âpt─âm├óni sau luni de zile. Copiii pot fi contagio┼či timp de peste 10 zile de la declan┼čarea simptomelor. Deseori, copiii din gr─âdini┼úe ┼či ┼čcoli primare r─âsp├óndesc virusul ├«n familie ┼či ├«n comunitate fiind transmi┼ú─âtori eficien┼úi ai virusurilor gripale. De regul─â, copiii cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 5 ┼či 9 ani manifest─â cele mai ridicate rate de infec┼úie ┼či ├«mboln─âvire.

ÔÇ×Cu to┼úii realiz─âm o preven┼úie la nivel bazal prin alimenta┼úie, ├«mbr─âc─âminte, evitarea contactului cu persoane infectate, ├«ns─â, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul s─â se apere ├«mpotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripal─â. Vaccinarea antigripal─â este singura metod─â de preven┼úie activ─âÔÇť, a declarat Conf. Dr. Monica Luminos , medic pediatru, specialist boli infectiase la Institutul Na┼úional de Boli Infec┼úioase Prof.Dr.Matei Bal┼č

Vaccinarea este deosebit de important─â pentru persoanele care prezint─â un risc mai mare de complica┼úii provocate de grip─â ┼či pentru cei care locuiesc cu sau ├«ngrijesc persoane care prezint─â un risc ridicat .

Prin preven┼úia gripei sunt evitate ┼či complica┼úiile datorate acesteia, respectiv pneumonii bacteriene secundare, decompens─âri de boli cronice (ex. diabet zaharat, boli cardiovasculare etc.) ┼či, nu ├«n ultimul r├ónd, decesul.

ÔÇ×La copii, ├«n grip─â, exist─â riscul ca, pe l├óng─â febr─â mare ┼či laringit─â, convulsii febrile, letargie, ┼či chiar o serie de complica┼úii, cum ar fi bron┼čiolita (determinat─â de virus), otita medie virala (prezenta la 3-5% dintre copii) sau, extrem de rar, miocardita. La sugar, miocardita poate cauza moarte subit─â. Este foarte important de ┼čtiut c─â ├«n cazul unui copil astmatic, gripa poate declan┼ča crizele de astm. De aceea, de la primele semne de ├«mboln─âvire este obligatoriu s─â cerem sfatul medicului de familieÔÇť, a declarat Conf. Dr. Monica Luminos , medic pediatru, specialist boli infectiase la Institutul Na┼úional de Boli Infec┼úioase Prof.Dr.Matei Bal┼č

Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS) eviden┼úiaz─â clar importan┼úa deosebit─â a cre┼čterii nivelului de con┼čtientizare a publicului general privind gripa ┼či complica┼úiile acesteia, precum ┼či efectele benefice ale vaccin─ârii ├«mpotriva gripei. Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii (OMS) recomand─â vaccinarea antigripal─â anual─â pentru persoanele cu v├órst─â cuprins─â ├«ntre 6 luni ┼či 64 de ani ┼či care sunt ├«n eviden┼ú─â cu afec┼úiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficientei umane, toate persoanele cu v├órst─â peste 65 de ani, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii ┼či personalul auxiliar.

La nivel global, conform studiilor de specialitate, copiii cu v├órsta sub 2 ani au o rat─â mai mare de complica┼úii asociate gripei ┼či de spitalizare, comparativ cu orice alt─â grup─â de v├órst─â. Virusul gripal este u┼čor r─âsp├óndit pe cale aerian─â la copiii din colectivit─â┼úi, iar familiile cu copii la ┼čcoal─â sunt de dou─â ori mai expuse la infec┼úia gripal─â. Vaccinarea antigripal─â anual─â este ├«n continuare considerat─â drept cea mai eficient─â modalitate de a preveni infec┼úia gripal─â ┼či complica┼úiile acesteia, iar la copii poate fi f─âcut ├«ncep├ónd de la v├órsta de 6 luni.

Vaccinarea antigripal─â se recomand─â a fi efectuat─â ├«n lunile septembrie ┼či octombrie (├«naintea apari┼úiei epidemiei de grip─â), deoarece organismul are nevoie de cel pu┼úin 2 s─âpt─âm├óni de la vaccinare pentru a se instala protec┼úia ┼či a fabrica anticorpi ├«mpotriva virusului. Cu toate acestea, vaccinarea se poate realiza pe toat─â durata sezonului gripal (octombrie-februarie), pentru cei care nu s-au vaccinat la ├«nceputul toamnei.

Noile recomand─âri pentru sezonul gripal 2016-2017 vor fi prezentate in cadrul Forumul Na┼úional ÔÇ×Stop Gripa!ÔÇť, joi, 6 octombrie, ├«n cadrul dezbaterii ÔÇ×Vaccinarea ÔÇô act de preven┼úie responsabilÔÇŁ organizat─â de c─âtre Asocia┼úia Pro Imunizare (www.proimunizare.ro). Organizat ├«n parteneriat cu Comisia pentru S─ân─âtate ┼či Familie din Camera Deputa┼úilor ┼či Societatea Rom├ón─â de Microbiologie, evenimentul reune┼čte to┼úi factorii relevan┼úi din sistemul na┼úional de s─ân─âtate pentru o analiza obiectiva ├«n ceea ce prive┼čte sc─âderea acoperirii vaccinale ├«n Rom├ónia ┼či importan┼úa existen┼úei unui cadru legislativ care s─â reglementeze ├«ntregul proces de vaccinare.

Articol sus┼úinut de Forumul Na┼úional ÔÇ×Stop Gripa!ÔÇť