Prediabetul poate fi asociat cu accidentul vascular cerebral

1 2 jpg jpeg

Prediabetul, anume nivelul mare de zahăr din sânge, dar nu suficient de mare pentru a avea diabet, este în cele mai multe dintre cazuri asociat cu obezitatea, hipertensiunea arterială şi un nivel ridicat de colesterol.

Toţi aceşti factori sunt, în cele mai multe dintre cazuri, asociaţi cu riscul apariţiei unui accident vascular cerebral.

,,Cel mai bun lucru pe care îl pot face persoanele care sunt diagnosticate cu prediabet este să-şi schimbe stilul de viaţă. Menţinerea unei greutăţi normale şi câteva ore de exerciţii fizice pe săptămână pot ajuta în acest caz. Nu există un medicament care să fie recomandat în cazul prediabetului, însă schimbarea stilului de viaţă poate reduce cu 50% şansele de apariţie a diabetului, respectiv a accidentului vascular cerebral”, a afirmat Bruce Ovbiagele, medic neurolog la Universitatea din California din SUA.

În cadrul cercetării, oamenii de ştiinţă au analizat alte 15 studii, la care au participat aproximativ 761.000 de persoane, pentru a verifica dacă prediabetul poate duce sau nu la accidentul vascular cerebral.

După ce participanţii şi-au făcut analize de sânge, cercetătorii au descoperit că persoanele care aveau nivelul de zahăr din sânge cuprins între 100-125 mg/dl aveau şi un risc cu 21% mai ridicat de a suferi un accident vascular cerebral.