Peste 40.000 de femei au făcut gratuit testul Babeş-Papanicolau

1 2 jpg jpeg

În primele trei luni de la începerea acestui program, aproximativ 40.000 de femei au putut face gratuit testul Babeş-Papanicolau.

Dintre acestea, 20.000 de teste au fost realizate în unităţile sanitare din vestul, sud-vestul şi nord-vestul ţării, iar în cabinetele din centrul ţării au fost efectuate aproape 8.000 de testări.

„Este un început bun pentru acest program. Ne bucură faptul că femeile sunt receptive şi vor să participe, chiar dacă prezenţa medicilor este redusă. Încurajăm femeile ca şi anul viitor să participe la testări. Un rezultat pozitiv nu înseamnă cancer, dar înseamnă verificări ulterioare, mai amănunţite, care sunt şi ele tot gratuite şi care îţi pot salva viaţa. România are cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană“, a declarat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

Programul lansat de Ministerul Sănătăţii a început pe 1 septembrie şi se va desfăşura pe o perioadă de cinci ani, iar în cadrul acestuia toate femeile cu vârsta între 25 şi 64 de ani îşi pot face gratuit un test Babeş- Papanicolau. Printre condiţiile impuse pentru realizarea acestei testări: femeile nu trebuie să aibă un diagnostic confirmat de cancer de col uterin şi să nu aibă antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.

Pentru a beneficia de această testare, pacienta trebuie să se prezinte la medicul de familie, care îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare incluse în program.