Peste 346 de milioane de oameni au diabet la nivel mondial

1 2 jpg jpeg

În multe locuri din lume, de Ziua Mondială a Diabetului sunt iluminate în albastru clădiri reprezentative în semn de solidaritate faţă de persoanele cu diabet. Cercul albastru, care reprezintă cerul, este emblema Zilei Mondiale a Diabetului.

În ţara noastră, clădirea iluminată în albastru de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice este Palatul Primăriei Oradea. De asemenea, mai mulţi copii de la Clubul Sportiv Universitar Oradea vor face o demonstraţie de gimnastică ritmică cu cercuri albastre, punându-se accentul pe importanţa prevenţiei diabetului prin practicarea activităţii fizice.

La nivel mondial, peste 346 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat. Se estimează că până în 2030, numărul va ajunge la 552 de milioane.

În ţara noastră, conform ediţiei a cincea a Atlasului de Diabet al Federaţiei Internaţionale de Diabet, anul trecut erau înregistrate 1.506.000 de cazuri de persoane suferind de diabet zaharat.

Atât diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent), cât şi cel de tip 2 (non-insulino-dependent) pot duce la apariţia unor complicaţii acute sau pe termen lung. Menţinerea cât mai aproape de normal a nivelului glicemiei ajută la prevenirea complicaţiilor cardiovasculare, renale, oftalmologice şi la nivelul nervilor.