Peste 200 de boli pot fi transmise prin alimente

2 jpg jpeg

"Bolile pot fi cauzate de bacterii, de virusuri, de germeni patogeni, dar şi de substanţe chimice, care pot scăpa în procesul tehnologic şi contaminează alimentele. De aici necesitatea de a controla strict procesul tehnologic în tot lanţul alimentar", a spus reprezentantul OMS în România, Victor Olsavszky, citat de Mediafax. Potrivit reprezentantului OMS, salmonella se găseşte în principal în ouă, adică oul este calea de transmitere. El a explicat că există reguli foarte stricte în ceea ce priveşte trasabilitatea, „adică ştim exact de unde vine un ou, când ajunge pe raft“. Există programe clare de testare în ferme, astfel că s-a reuşit reducerea cu peste 50 la sută a salmonellozelor transmise prin ouă. Simptomele infestării cu salmonella sunt greţurile, vărsăturile, durerile de stomac, diareea şi starea generală de rău. Unele forme ale bolii trec fără tratament, doar cu echilibrarea hidrică, altele necesită tratament, internare în spital, în timp ce formele grave por duce chiar la deces. Victor Olsavszky a preciza că au fost 55 de cazuri de deces din caua contaminării unor alimente cu Escherichia coli (E.coli). El a subliniat că oamenii trebuie să cumpere alimente din magazine autorizate, şi de pe stradă, pentru a evita îmbolnăvirile.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), una dintre suferinţele frecvent întâlnite, care poate avea legătură cu siguranţa alimentaţiei, este boala diareică acută. O altă boală care ţine de igiena alimentară este trichineloza.

OMS estimează că numărul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decât cel raportat, riscurile fiind sporite de complexitatea lanţului alimentar.