Peste 200 de boli pot fi transmise prin alimente

2 jpg jpeg

"Bolile pot fi cauzate de bacterii, de virusuri, de germeni patogeni, dar ┼či de substan┼úe chimice, care pot sc─âpa ├«n procesul tehnologic ┼či contamineaz─â alimentele. De aici necesitatea de a controla strict procesul tehnologic ├«n tot lan┼úul alimentar", a spus reprezentantul OMS ├«n Rom├ónia, Victor Olsavszky, citat de Mediafax. Potrivit reprezentantului OMS, salmonella se g─âse┼čte ├«n principal ├«n ou─â, adic─â oul este calea de transmitere. El a explicat c─â exist─â reguli foarte stricte ├«n ceea ce prive┼čte trasabilitatea, ÔÇ×adic─â ┼čtim exact de unde vine un ou, c├ónd ajunge pe raftÔÇť. Exist─â programe clare de testare ├«n ferme, astfel c─â s-a reu┼čit reducerea cu peste 50 la sut─â a salmonellozelor transmise prin ou─â. Simptomele infest─ârii cu salmonella sunt gre┼úurile, v─ârs─âturile, durerile de stomac, diareea ┼či starea general─â de r─âu. Unele forme ale bolii trec f─âr─â tratament, doar cu echilibrarea hidric─â, altele necesit─â tratament, internare ├«n spital, ├«n timp ce formele grave por duce chiar la deces. Victor Olsavszky a preciza c─â au fost 55 de cazuri de deces din caua contamin─ârii unor alimente cu Escherichia coli (E.coli). El a subliniat c─â oamenii trebuie s─â cumpere alimente din magazine autorizate, ┼či de pe strad─â, pentru a evita ├«mboln─âvirile.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), una dintre suferinţele frecvent întâlnite, care poate avea legătură cu siguranţa alimentaţiei, este boala diareică acută. O altă boală care ţine de igiena alimentară este trichineloza.

OMS estimează că numărul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decât cel raportat, riscurile fiind sporite de complexitatea lanţului alimentar.