Peste 2 milioane de adolescenţi sunt infectaţi cu HIV

1 2 jpg jpeg

Peste 2 milioane de adolescenţi, din grupa de vârstă 10-19 ani sunt infectaţi HIV, mulţi dintre ei neavând acces la îngrijirea şi susţinerea necesare stării lor de sănătate. Mai mult, milioane de adolescenţi din toată lumea se află la risc de infectate cu HIV. Acoperirea parţială a serviciilor HIV pentru adolescenţi a determinat creşterea ratei deceselor SIDA, în cadrul acestei categorii populaţionale, la 50% comparativ cu scăderea de 30%, înregistrată între anii 2005-2012 la populaţia generală.

Recomandările OMS- HIV şi Adolescenţii: Ghid de testare şi consiliere a adolescenţilor infectaţi HIV sunt primele care adresează nevoile specifice, atât ale tinerilor seropozitivi HIV cât şi ale celor care se află la risc de infectare. Ghidurile vor fi publicate înainte de Ziua Mondială SIDA 2013 (1 decembrie).

“Pe măsură ce trec de la perioada copilăriei la cea a adolescenţei, tinerii se confruntă cu presiuni emoţionale şi sociale puternice” a spus Dr. Gottfried Hirnschall, Director al Departamentului OMS HIV/SIDA. “Ei au nevoie de servicii de sănătate şi suport, adaptate nevoilor specifice persoanelor seropozitive HIV. Faţă de adulţi, tinerii accesează cu mai multă reţinere serviciile de testare HIV, având nevoie de suport continuu pentru menţinerea în tratament şi îngrijiri.”