Persoanele cu hipertensiune, mai ferite de Alzheimer

1 2 jpg jpeg

Speciali┼čtii sus┼úin c─â predispozi┼úia este mai mic─â ├«n cazul persoanelor care au mo┼čtenit hipertensiunea arterial─â, nu ┼či atunci c├ónd afec┼úiunea a fost declan┼čat─â ├«n timpul vie┼úii de diferi┼úi factori.

De asemenea, cercet─âtorii spun c─â leg─âtura dintre cele dou─â probleme de s─ân─âtate este dat─â de fapt de medicamentele care au ca scop normalizarea valorilor tensiunii arteriale.

La cercetarea, publicat─â ├«n Jurnalul Medical ,,Plos MedicineÔÇŁ, au fost analizate datele genetice ├«n cazul a 17.008 persoane care sufereau de Alzheimer ┼či a altor 37.154 care nu aveau probleme de s─ân─âtate.

Dup─â ce au verificat rezultatele ob┼úinute, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au ajuns la concluzia c─â riscul de apari┼úia a Alzheimerului este mult mai mic la participan┼úii care erau deja diagnostica┼úi cu hipertensiune arterial─â ┼či care urmau un tratament pentru aceast─â problem─â de s─ân─âtate.

,,Efectul protector ├«mpotriva bolii afec┼úiunii Alzheimer este dat de medicamentele care ┼úin sub control valoarea tensiunii arteriale. Av├ónd ├«n vedere aceast─â concluzie, important este s─â analiz─âm factorii care ajut─â la prevenirea maladiei Alzheimer, tocmai pentru a lua m─âsuri ├«n acest sensÔÇŁ, a precizat Paul Crane, profesor de medicin─â la Universitatea din Washington, SUA.