Persoanele care suferă de psoriazis, risc crescut de Parkinson

1 2 jpg jpeg

La această concluzie au ajuns cercetători de la Mayo Clinic (Statele Unite) şi de la Universitatea Mahidol (Thailanda), care au publicat un studiu în The Indian Journal of Dermatology. Ei sugerează că riscul creşte ca urmare a inflamaţiei cronice induse de boala dermatologică.

În lume, circa 0,3% dintre adulţii de peste 40 de ani suferă de boala Parkinson. Psoriazisul este o patologie mai răspândită, afectând între 2% şi 4% din populaţia mondială. Mai multe studii au pus în evidenţă o legătură între această boală autoimună a pielii şi apariţia unor tulburări neurodegenerative, cum ar fi Parkinson.

Totuşi, puţine studii au cuantificat acest risc şi din acest motiv echipa de cercetători s-a ocupat de acest aspect.

Oamenii de ştiinţă s-au sprijinit în cercetările lor pe trei studii retrospective şi unul de caz, alese dintre 200 de articole ştiinţifice.

Potrivit meta-analizei lor, adulţii care suferă de psoriazis prezintă un risc cu 38% mai mare să dezvolte boala Parkinson decât cei care nu au această boală autoimună.

Cercetătorii admit că legătura dintre cele două patologii rămâne deocamdată neexplicată şi nesigură. Ei menţionează totuşi câteva explicaţii posibile, printre care efectul obezităţii, tulburare asociată cu un risc crescut de psoriazis, precum şi de Parkinson.