Periajul dinţilor imediat după masă poate afecta dantura

1 2 jpg jpeg

Persoanele care obişnuiesc să-şi perieze dinţii la jumătate de oră după ce au mâncat sau au băut cafea îşi pun sănătatea dentară în pericol.

Băuturile acidulate şi acidul gastric pot afecta smalţul dinţilor, dar şi stratul de sub smalţ, care poartă numele de dentină.

,,Prin perierea dinţilor imediat după masă acidul din alimente pătrunde mai adânc până la nivelul dentinei, astfel afectând tot mai mult dinţii. Pentru a evita această eroziune asupra smalţului dinţilor şi a dentinei, cel mai indicat est ca persoană să aştepte cel puţin o oră după care să-şi perieze dantura”, a precizat Howard R. Gamble, preşedintele Academiei de Stomatologie Generală din SUA.

La cercetare au participat mai mulţi voluntari care aveau stiluri alimentare diferite. O parte din aceştia au mâncat preparate diferite, în timp ce alţii au băut cafea sau sucuri acidulate.

Imediat după masă, o parte din participanţi şi-au periat dinţii, în timp ce ceilalţi au aşteptat să treacă mai mult de o oră.

După un control stomatologic, medicii au observat că participanţii care au mâncat preparate picante după care şi-au periat dinţii aveau smalţul, dar şi dentina vizibil afectată faţă de cei care şi-au pariat dinţii mai târziu.