„Păstrează-ţi creierul sănătos!” Fii parte din campania #UnderTheUmbrella!

1 2 jpg jpeg

La nivel european, are loc #UnderTheUmbrella, o campanie de conştientizare a afecţiunilor creierului (Brain Disorders Awareness), organizată de Federaţia Europeană a Asociaţiilor Neurologice (EFNA) care presupune implicarea tuturor pacienţilor cu astfel de afecţiuni, a prietenilor şi familiilor acestora pentru a atrage atenţia asupra acestui subiect.

Persoane din întreaga lume, inclusiv din România, se fotografiază având ca element comun o umbrelă şi mai ales ideea de a-i aduce sub aceeaşi umbrelă şi pe cei apropiaţi.

„Ploaie sau soare? În Europa sau Africa? Australia sau Statele Unite? Nu contează unde eşti sau ce vremea este afară! Te invităm să fim împreună sub aceeaşi umbrelă. Noi am început deja să ne adunăm pentru tulburările creierului. Eşti şi tu cu noi? Te provocăm să ni te alături! Tot ceea ce îţi trebuie este o umbrelă şi un smartphone. Un simplu selfie cu prietenii, familia, colegii sau singuri pe care să-l distribui pe pagina noastră de Facebook facebook.com/APANRomania.” Acesta este mesajul APAN - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative România, care s-a lansat oficial pe 22 iulie, cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului.

S-a lansat oficial Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative România

„Păstrează-ţi creierul sănătos!”, „Fii mental, fizic şi social activ!” „Un creier îmbătrânit poate fi un creier sănătos!” sunt mesajele campaniei din 2016 de conştientizare a afecţiunilor neurologice asociate îmbătrânirii.

„Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative este onorată să răspundă iniţiativei Federaţiei Mondiale de Neurologie cu privire la creşterea gradului de conştientizare asupra afecţiunilor neurologice. Ne face o deosebită plăcere să susţinem această campanie dedicată Zilei Mondiale a Creierului şi ne bucurăm că lansarea oficială a organizaţiei noastre are loc în această zi importantă”, a declarat Dragoş Popescu, preşedintele asociaţiei.

Accentul trebuie pus pe prevenţie

Un număr tot mai mare de persoane va suferi de afecţiuni ale creierului şi ale sistemului neuromuscular.

„Ca societate, este şi datoria noastră să avem grijă de persoanele în vârstă cu boli neurologice progresive şi să le asigurăm cadrul necesar pentru o calitate a vieţii cât mai ridicată, pentru respectarea demnităţii şi asigurarea îngrijirii necesare, iar misiunea APAN România este de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor din România care suferă de afecţiuni neurodegenerative (Parkinson, Scleroză Multiplă, Alzheimer), dar şi de a ajuta la informarea şi educarea pacienţilor şi întregii populaţii”, a subliniat Cristina Vlădău, vicepreşedinte APAN România.

„Human Brain Project”, pentru tratamente mai bune

La lansarea Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România (APAN), a luat parte şi Dr. Marius Geantă, preşedinte Centrul pentru Inovaţie în Medicină, care a prezentat proiectul Human Brain:

„Viteza redusă cu care se dezvoltă noile soluţii pentru bolile creierului, în comparaţie cu domeniul oncologiei, de exemplu, se poate explica prin dificultatea suplimentară a înţelegerii mecanismelor de funcţionare a creierului. De aceea, Comisia Europeană a decis finanţarea cu 1 miliard de euro, în următorii 10 ani, pentru „Human Brain Project”, în intenţia de a realiza o descifrare a misterelor structurale şi funcţionale ale sistemului nervos care să deschidă calea pentru o mai bună înţelegere a modului în care apar bolile, a mijloacelor de prevenţie şi de tratament".