Pastilele pentru sc─âderea febrei ne fac mai contagio┼či

1 2 jpg jpeg

Pentru a sc─âdea riscul de a transmite gripa celor din jur, ar trebui evitate medicamentele pentru sc─âderea febrei. Administrarea de aspirin─â, paracetamol sau de ibuprofen cre┼čte cantitatea de virus ├«n corp, prin urmare persoana afectat─â devine mai contagioas─â. Concluzia apar┼úine oamenilor de ┼čtiin┼ú─â de la Universitatea McMaster din Canada. Speciali┼čtii au realizat un model matematic, din care rezult─â c─â suprimarea febrei cre┼čte cu 5% cazurile de grip─â.

ÔÇ×C├ónd au grip─â, oamenii au tendin┼úa s─â ia medicamente pentru a sc─âpa de febr─â. Problema este ├«ns─â c─â acest lucru se face ├«n detrimentul celor din jurul nostru, care pot fi contamina┼úi mai u┼čor. Febra ajut─â la combaterea virusurilor ┼či, implict, scade riscul de transmitere a acestora, ├«n timp ce medicamentele opresc acest proces, cresc├ónd contagiozitatea. Febra este un mecanism de ap─ârare care ne protejeaz─â at├ót pe noi, c├ót ┼či pe ceilal┼úiÔÇŁ, explic─â profesorul David Earn, coordonatorul cercet─ârii.

Speciali┼čtii spun c─â acest studiu ne ajut─â s─â ├«n┼úelegem mai bine importan┼úa febrei ├«n mecanismul de reducere a transmiterii gripei.