Pastilele pentru scăderea febrei ne fac mai contagioşi

1 2 jpg jpeg

Pentru a scădea riscul de a transmite gripa celor din jur, ar trebui evitate medicamentele pentru scăderea febrei. Administrarea de aspirină, paracetamol sau de ibuprofen creşte cantitatea de virus în corp, prin urmare persoana afectată devine mai contagioasă. Concluzia aparţine oamenilor de ştiinţă de la Universitatea McMaster din Canada. Specialiştii au realizat un model matematic, din care rezultă că suprimarea febrei creşte cu 5% cazurile de gripă.

„Când au gripă, oamenii au tendinţa să ia medicamente pentru a scăpa de febră. Problema este însă că acest lucru se face în detrimentul celor din jurul nostru, care pot fi contaminaţi mai uşor. Febra ajută la combaterea virusurilor şi, implict, scade riscul de transmitere a acestora, în timp ce medicamentele opresc acest proces, crescând contagiozitatea. Febra este un mecanism de apărare care ne protejează atât pe noi, cât şi pe ceilalţi”, explică profesorul David Earn, coordonatorul cercetării.

Specialiştii spun că acest studiu ne ajută să înţelegem mai bine importanţa febrei în mecanismul de reducere a transmiterii gripei.