Pastilele pentru fertilitate cresc riscul de apariţie a leucemiei

1 2 jpg jpeg

Mai exact, bebeluşii sunt cu 2,6% mai predispuşi să sufere de leucemie limfobastică acută (ALL), cel mai întâlnit tip de leucemie la copii, dacă mamele lor iau medicamente pentru stimularea ovariană.

De asemenea, medicamentele pentru fertilitate poate creşte cu 2,3% riscul ca nou-născutul să dezvolte chiar şi o formă mai rară a bolii, anume leucemia mieloidă acută.

Spre deosebire de aceste medicamente, procedurile de fertilizare in vitro sau cele de inseminare artificială nu prezintă acelaşi risc de apariţie a leucemiei.

,,Şi până acum era cunoscut faptul că tehnologiile de reproducere asistată pot duce la dezvoltarea cancerului în copilărie. Rezultatele pe care le-am obţinut indică faptul că trebuie analizate mai bine medicamentele pentru fertilitate, mai ales că ele pot duce la apariţia leucemiei", a precizat Jeremie Rudant, medic la Centrul de Cercetări în Epidemiologie şi Sănătatea Populaţiei, de la Institutul INSERM din Paris, Franţa.

La studiu au luat parte 2.445 de copii francezi şi mamele lor, dintre care 764 de copii erau diagnosticaţi cu leucemie.

Fiecare dintre mamele care au participat la studiu au urmat cel puţin un an de tratament cu ajutorul acestor medicamente pentru a rămâne însărcinate.