Paracetamolul luat adesea în sarcină creşte riscul de autism

1 2 jpg jpeg

Copiii a căror mame au luat paracetamol prea des în perioada în care i-au purtat în pântece prezintă un risc de 30% de a fi depistaţi cu autism sau cu ADHD .

„Jurnalul internaţional de epidemiologie” este publicaţia care a prezentat recent aceste rezultate. Ele apariţin specialiştilor spanioli de la Centrul de cercetare CREAL din Barcelona.

Cercetarea a cuprins circa 2.700 de femei însărcinate. 88% dintre copiii lor au fost monitorizaţi până la vârsta de un an, iar 79.9% până la cinci ani.

La aceştia din urmă s-au observat cel mai bine semnele de hiperactivitate şi comportament impulsiv, în cazul în care mamele lor au luat o perioadă lungă de timp paracetamol pe durata sarcinii.

Au dezvoltat o formă de autism sau ADHD majoritatea băieţilor care au fost expuşi la acetaminophenul din paracetamol în timpul vieţii intrauterine.

Cercetătorii au găsit o explicaţie pentru sensibilitatea mai mare a băieţilor:

Creierul lor este vulnerabil la factorii nocivi cu care se pot confrunta în prima parte a vieţii”, susţine Claudia Avella-Garcia, reprezentatul echipei care a realizat studiul.