Osteoporoza se previne din tinereţe

1 2 jpg jpeg

,,Este cunoscut faptul că riscul de osteoporoză creşte mai mult în perioada postmenstruală. Cel mai important este să fie prevenită din timp, pentru a evita posibilele fracturi de şold, de coloană sau ale braţelor. Printr-o alimentaţie potrivită, activitate fizică şi suplimente care să conţină vitamina D se poate câştiga capital osos încă din perioada adolescenţei”, a spus conf. dr. Cătălina Poiană, de la Spitalul Parhon din Bucureşti, în cadrul întâlnirii ,,Împreună pentru viaţă – sănătatea prin cunoaştere”.

Un rol important în tratarea acestei afecţiuni îl are şi vitamina D, care poate reduce riscul de cădere şi întăreşte şi funcţia musculară.

,,Înainte de a prescrie suplimente cu calciu pentru tratarea osteoporozei, medicii ar trebui să verifice nivelul de vitamina D, deoarece calciul nu se poate fixa fără această vitamină. Având în vedere costurile unei operaţii de şold, a protezei sau a recuperării, cel mai indicat este ca pacientul să se intereseze din timp la medicul de familie sau la cel specialist pentru a putea preveni boala”, a mai adăugat medicul Cătălina Poiană.

Începând cu vârsta de 20-25 de ani, capitalul osos al omului începe să scadă.