Ortopezii ne ├«nva┼ú─â cum s─â evit─âm accident─ârile la schi ┼či s─âniu┼č

1 2 jpg jpeg

Dr. Ilie Ro┼čca sus┼úine c─â nu e bine s─â ne d─âm pe derdelu┼č folosind pungi din plastic, ci pe s─ânii, ├«n pozi┼úie orizontal─â, ca s─â nu ne alegem cu dureri de spate.

ÔÇťR─ânirile la nivelul coloanei vertebrale pot duce chiar ┼či la fisuri ale stratului exterior al discului, deci la hernie de disc, ├«ns─â un efect similar ├«l pot avea tensionarea puternic─â sau presiunea crescut─â la nivel lombar, cauzate de ridicarea unor greut─â┼úi prea mari ┼či, respectiv, de timpul prea lung petrecut la birou ori activit─â┼úile zilnice care supun spatele unor ┼čocuri. Printre aceste ┼čocuri se num─âr─â c─âz─âturile din timpul practic─ârii unui sport, s─âriturile repetate, vibra┼úiile prelungite ┼či, ├«n perioada iernii, contactul cu sania pe teren denivelatÔÇŁ, spune medicul. Via┼úa sedentar─â ne-a sensibilizat ÔÇťOamenii se dau cu sania de c├ónd lumea ┼či p─âm├óntul, dar fizicul de acum al copiilor nu se poate compara, de exemplu, cu cel din vremea c├ónd micu┼úii f─âceau zilnic mi┼čcare. Musculatura omului modern, care petrece cea mai mare parte din zi cu telefonul sau cu tableta ├«n m├ón─â, este insuficient dezvoltat─â pentru a men┼úine o postur─â corporal─â corect─â ┼či pentru a proteja coloana de eventuale ┼čocuri. Mai mult, nici discurile intervertebrale, tasate de prea mult sedentarism, nu mai pot amortiza loviturile a┼ča cum ar trebuiÔÇŁ, a explicat dr. Ilie Ro┼čca.

Pentru a evita problemele, medicul le recomand─â celor care merg la s─âniu┼č s─â poarte haine groase ┼či s─â foloseasc─â un colac special pentru a evita ┼čocurile asupra coloanei vertebrale.

Cite┼čte continuarea articolului AICI