Obsesia pentru mâncarea sănătoasă te poate îmbolnăvi

1 2 jpg jpeg

Aceast─â boal─â le afecteaz─â ├«ndeosebi pe aceia care au peste 30 de ani ┼či un nivel de educa┼úie cel pu┼úin mediu, dar ┼či ├«nalt.

Este însă destul de dificil de spus câte persoane au această boală pentru că, faţă de anorexici sau bulimici, cei care suferă de această afecţiune pot fi absolut normali din punct de vedere fizic.

├Äns─â, aten┼úia exagerat─â pentru calitatea m├ónc─ârii consumate i se ata┼čeaz─â o dereglare obsesivo-compulsiv─â a personalit─â┼úii.

Medicul Steven Bratman spune c─â cel care sufer─â de ortorexie instaureaz─â ├«n mod evident un raport distorsionat cu m├óncarea, ├«ncep├ónd prin a exclude din propria alimenta┼úie preparate cu aditivi artificiali ┼či f─âc├ónd criteriile de admisibilitate ale unui aliment din ce ├«n ce mai restrictiv.

├Än ultima instan┼ú─â, ├«ncepe s─â m─ân├ónce de unul singur, se izoleaz─â din punct de vedere social ┼či ajunge s─â aib─â o diet─â foarte s─ârac─â din punct de vedere nutri┼úional ├«nc├ót se poate ├«mboln─âvi fizic.

Exist─â deja oameni care au murit ca urmare a dezvolt─ârii acestei boli. Este foarte periculoas─â, mai ales c─â nu este deloc u┼čor de diagnosticat.

Deanne Jade, fondatoarea centrului Na┼úional pentru Deregl─âri de alimenta┼úie din Marea Britanie, linia de demarca┼úie ├«ntre un comportament s─ân─âtos ┼či o patologie este foarte sub┼úire, dar ├«n spatele ei se ascunde o psihoz─â.