Obişnuieşti să iei suplimente de vitamine? Iată ce rişti!

1 2 jpg jpeg

Deşi majoritatea persoanele apelează la astfel de medicamente în speranţa că vor ţine la distanţă afecţiunile, luate pe perioade mai lungi de ele ele pot avea exact efectul advers.

,,Încă nu ştim de ce au loc aceste modificări la nivel molecular. Cu toate acestea, rezultatele mai multor cercetări recente au arătat că administrarea multor suplimente de vitamine şi de minerale poate favoriza apariţia diferitelor tipuri de cancer”, a explicat Tim Byers, profesor la Centrul Oncologic din cadrul Universităţii din Colorando.

Timp de 10 ani, specialiştii de la această universitatea au analizat starea de sănătate a câtorva mii de pacienţi care luau astfel de suplimente, dar şi unii care au primit medicamente placebo.

Cercetătorul Tim Byers susţine că de fapt persoanele care au luat suplimente nu au observat îmbunătăţirea stării de sănătate, ci în cazul unora analizele de sânge indicau valori crescute ale markerilor tumorali, substanţe sau molecule a căror prezenţă este asociată cu dezvoltarea diferitelor tipuri de tumori.

Concluziile cercetărilor au fost prezentate în cadrul întâlnirii anuale a ,,American Association for Cancer Research”.