Obezitatea poate afecta recuperarea de după cancerul mamar

1 2 jpg jpeg

Cercetările anterioare au mai indicat că supraponderabilitatea poate creşte riscul de apariţie a mai multor tipuri de cancer, printre care şi cel de sân.

Cercetarea a fost realizată pe mai mult de 7.000 de persoane care sufereau de cancer şi care făceau parte din mai multe studii clinice.

După ce au analizat istoricul medical al pacienţilor, cercetătorii au observat că femeile supraponderale şi cele obeze aveau un risc cu 30% mai ridicat ca boala să revină după chimioterapie sau chiar după operaţie.

Celulele de grăsime au un rol important în producerea de hormoni, precum estrogenul sau insulina, care pot stimula apariţia tumorilor.

,,Celule de grăsime din organism cresc şi riscul de apariţie a inflamaţiei, un alt factor ce poate duce la apariţia cancerului. Ceea ce ştim cu exactitate este că o greutate normală poate fi asociată cu un risc mai redus de reapariţie a cancerului mamar”, a precizat Joseph A. Sparano, director secţia Oncologie la Centrul Medical ,,Montefiore” din New York, SUA.

Cercetătorii sunt de părere că după terminarea tratamentului, medicii ar trebui să-i sfătuiască pe pacienţii supraponderali sau obezi să slăbească pentru ca riscul de recidivă să fie unul mai mic.