Obezitatea, asociată cu somnolenţa mare din timpul zilei

2 jpg jpeg

Conform unei statistici a Fundaţiei Naţionale a Somnului din SUA aproximativ 20% dintre adulţii americani suferă de somnolenţă excesivă în timpul zilei.

,,P├ón─â acum se considera c─â somnul din timpul zilei poate duce la apari┼úia tulbur─ârilor de somn din timpul nop┼úii. Rezultatele cercet─ârii noastre au eviden┼úiat c─â obezitatea ┼či depresia sunt factori de risc puternici pentru st─ârile de somnolen┼ú─â pe care le sim┼úim ├«n timpul zilei. Indicat ar fi ca persoanele care sunt supraponderale sau obeze s─â fac─â schimb─âri ├«n stilul de via┼ú─â pentru a pierde din kilograme ┼či a rec─âp─âta ┼či starea de bineÔÇŁ, a afirmat Alexandros Vgontzas, profesor de Psihiatrie la Universitatea Penn State din Pennsylvania, SUA.

La unul dintre cele trei studii care au cercetat leg─âtura dintre obezitate ┼či somnolen┼úa din timpul zilei au participat 1.173 de adul┼úi care nu aveau st─âri de somnolen┼ú─â excesiv─â ├«n timpul zilei.

Pe o perioad─â de ┼čapte ani, cercet─âtorii au urm─ârit starea de s─ân─âtate a participan┼úilor (tensiune arterial─â, indicele de mas─â corporal─â, depresie).

├Än timpul studiului, 138 dintre participan┼úi au suferit de somnolen┼ú─â excesiv─â ├«n timpul, iar dintre ace┼čtia, mare parte sufereau de depresie, fie s-au ├«ngr─â┼čat.