Oamenii pot percepe 10 tipuri de mirosuri

1 2 jpg jpeg

Profesorul Jason Castro de la Colegiul ,,Bates” din Marea Britanie şi profesorul Chakra Chennubhotla, de la Universitatea din SUA, au folosit mai multe tehnici computerizate pentru a face distincţia dintre tipurile de miros, dar şi numărul lor.

Conform rezultatelor, publicate în Jurnalul Medical ,,PLoS One”, dintre cele 144 de mirosuri testate, participanţii la studiu au reuşit să simtă 10, grupate în funcţie de provenienţă în categorii.

Specialiştii sunt de părere că deşi există o multitudine de permutări în ceea ce priveşte aromele, persoanele pot distinge doar 10 categorii.

,,Participanţii pot face distincţia între 10 tipuri de arome de bază, mai ales că ele reflectă atribute din medicul înconjurător, cum sunt cele ale produselor alimentare, fie cele ale gazelor emanate de autovehiculte. În funcţie de preferinţele fiecăruia, persoanele pot face diferenţa între arome, fie le pot asocia”, a precizat profesorul Jason Castro.

Categoriile de arome pe care le pot distinge persoanele sunt: răşinoase, chimice, mentolate, dulci, lămâie, fructat (citric), înţepător, cel asociat floricelelor (popcorn), floral şi putred.