,,O zi din viaţa ei” - mesaje emoţionante pentru femei speciale

1 2 jpg jpeg

Proiectul, lansat de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), în parteneriat cu Institutul de Boli Infecţioase ,,Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti, prezintă cinci poveşti emoţionante ale unor tinere seropozitive.

Expoziţia ,,O zi din viaţa ei” – care a surprins momente din viaţa de zi cu zi a celor cinci femei seropozitive – a fost organizată în zona Gării de Nord şi urmează să aibă loc pe parcursul acestei luni şi în alte centre comerciale mari.

Vizitatorii expoziţiei au putut lăsa prin intermediul proiectului mesaje de susţinere şi de încurajare cu ajutorul unor mânuţe, semn al depăşirii prejudecăţii că virusul se transmite prin atingere.

2 jpg jpeg

,,În luna femeilor ne-am propus să sărbătorim femeile speciale, cu vise şi speranţe, chiar dacă viaţa lor nu e uşoară. Ne-am bucurat să vedem că poveştile lor au impresionat foarte mulţi oameni, care le-au transmis încurajări şi mesaje de suflet. Cu siguranţă acestea le vor ajuta să meargă mai departe”, a precizat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

Aproximativ 49% dintre persoanele cu HIV din întreaga lume sunt femei, iar persoanele de sex feminin reprezintă segmentul de pacienţi cu cea mai rapidă creştere în ţările emergente şi în curs de dezvoltare.

De asemenea, la nivel global, infecţia cu HIV reprezintă cea mai importantă cauză de deces în cazul femeilor tinere, aflate la vârsta reproducerii.

Incidenţa infecţiei cu HIV în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 15 şi 28 de ani este de două ori mai mare decât în cazul bărbaţilor aflaţi la aceeaşi vârstă, iar persoanele de sex feminin seropozitive sunt mai predispuse decât bărbaţii să sufere de depresie.