O nou─â surs─â de informare despre melanomul malign

1 2 jpg jpeg

Pe pagina online persoanele interesate pot g─âsi informa┼úii detaliate ┼či avizate de c─âtre medici speciali┼čti, ├«n cadrul rubricilor: ,,Informeaz─â-teÔÇŁ, ,,Protejeaz─â-teÔÇŁ, ,,Depisteaz─âÔÇŁ, ,,Nout─â┼úiÔÇŁ, ,,Recomand─âriÔÇŁ ┼či ,,TestimonialeÔÇŁ. Portalul cu informa┼úii este ultima parte a campaniei ÔÇ×Un viitor f─âr─â pat─â!ÔÇť, prima ini┼úiativ─â complet─â de educare ┼či informare cu privire la preven┼úia ┼či depistarea melanomului, care s-a desf─â┼čurat ├«ncep├ónd din luna mai.

├Än cadrul campaniei, peste 10.000 de tineri au aflat despre aceast─â ini┼úiativ─â ┼či au primit informa┼úii detaliate despre melanom. 150 dintre ei au fost testa┼úi dermatologic gratuit ├«n cadrul evenimentelor desf─â┼čurate de organizatori ├«n centre universitare, iar peste 2.000 de persoane au primit br─â┼ú─âri speciale pentru m─âsurarea gradului de radia┼úii.

De asemenea, a fost organizat─â o ac┼úiune de educare ┼či testare a locuitorilor din Delta Dun─ârii, popula┼úie cu risc crescut datorit─â expunerii prelungite la soare.

,,Prin intermediul campaniei am dorit s─â ne adres─âm ├«n special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom, astfel c─â am organizat ac┼úiuni speciale ├«n toate centrele universitare importante din ┼úar─â, cu ajutorul studen┼úilor de la Medicin─â. I-am ├«nv─â┼úat pe tineri s─â recunoasc─â din timp semnele melanomului ┼či s─â pun─â preven┼úia pe primul locÔÇŁ, a precizat Cezar Irimia, pre┼čedintele Federa┼úiei Asocia┼úiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit datelor oficiale, inciden┼úa melanomului avansat a crescut de peste dou─â ori ├«n ultimii 30 de ani ├«n Europa. Inciden┼úa melanomului malign variaz─â ├«n Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an ├«n ┼ú─ârile mediteraneene la 12-20/100.000 pe an ├«n ┼ú─ârile nordice ┼či este ├«n continu─â cre┼čtere.

├Än Rom├ónia, inciden┼úa a crescut ├«n ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Conform celor mai recente date publicate de Organiza┼úia Mondial─â a S─ân─ât─â┼úii, ├«n 2012, ├«n Romania 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de ├«ngrijor─âtoare. Aproape o treime dintre cei diagnostica┼úi mor anual (364 de decese ├«n 2012 ÔÇô 189 b─ârba┼úi ┼či 175 femei).

Melanomul avansat este afec┼úiunea malign─â cu rata cea mai rapid─â de cre┼čtere la b─ârba┼úi, iar la femei este pe locul doi ├«n aceast─â privin┼ú─â. Cea mai important─â metod─â de preven┼úie este controlul ┼či analiza periodic─â a aluni┼úelor cu ajutorul dermatoscopului.

Dac─â este descoperit precoce ┼či tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat ├«n 98% din cazuri, iar din totalul pacien┼úilor diagnostica┼úi cu melanom malign avansat, 75% ├«┼či pierd via┼úa ├«n primul an de la diagnosticare.