O nouă sursă de informare despre melanomul malign

1 2 jpg jpeg

Pe pagina online persoanele interesate pot găsi informaţii detaliate şi avizate de către medici specialişti, în cadrul rubricilor: ,,Informează-te”, ,,Protejează-te”, ,,Depistează”, ,,Noutăţi”, ,,Recomandări” şi ,,Testimoniale”. Portalul cu informaţii este ultima parte a campaniei „Un viitor fără pată!“, prima iniţiativă completă de educare şi informare cu privire la prevenţia şi depistarea melanomului, care s-a desfăşurat începând din luna mai.

În cadrul campaniei, peste 10.000 de tineri au aflat despre această iniţiativă şi au primit informaţii detaliate despre melanom. 150 dintre ei au fost testaţi dermatologic gratuit în cadrul evenimentelor desfăşurate de organizatori în centre universitare, iar peste 2.000 de persoane au primit brăţări speciale pentru măsurarea gradului de radiaţii.

De asemenea, a fost organizată o acţiune de educare şi testare a locuitorilor din Delta Dunării, populaţie cu risc crescut datorită expunerii prelungite la soare.

,,Prin intermediul campaniei am dorit să ne adresăm în special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom, astfel că am organizat acţiuni speciale în toate centrele universitare importante din ţară, cu ajutorul studenţilor de la Medicină. I-am învăţat pe tineri să recunoască din timp semnele melanomului şi să pună prevenţia pe primul loc”, a precizat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Potrivit datelor oficiale, incidenţa melanomului avansat a crescut de peste două ori în ultimii 30 de ani în Europa. Incidenţa melanomului malign variază în Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an în ţările mediteraneene la 12-20/100.000 pe an în ţările nordice şi este în continuă creştere.

În România, incidenţa a crescut în ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, în Romania 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbaţi şi 175 femei).

Melanomul avansat este afecţiunea malignă cu rata cea mai rapidă de creştere la bărbaţi, iar la femei este pe locul doi în această privinţă. Cea mai importantă metodă de prevenţie este controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului.

Dacă este descoperit precoce şi tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri, iar din totalul pacienţilor diagnosticaţi cu melanom malign avansat, 75% îşi pierd viaţa în primul an de la diagnosticare.