O noapte în care nu ai dormit bine echivalează cu şase luni de regim alimentar gras

1 2 jpg jpeg

Efectele unei nopţi dormite prost sunt mult mai grele decât s-ar putea imagina - este concluzia unui nou studiu publicat la începutul lunii noiembrie, în cadrul săptămânii obezităţii, relatează slate.fr.

Cercetările, desfăşurate de centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles, au vizat felul în care privarea de somn şi regimurile alimentare prea grase pot afecta, în acelaşi fel, sensibilitatea la insulină şi, prin urmare, induce obezitatea (sensibilitatea la insulină, hormon esenţial în reglarea funcţiei ţesutului adipos, este puternic legată de greutatea în exces).

Cercetările efectuate la Cedars-Sinai arată efectiv că privarea de un somn bun o singură noapte are asupra sensibilităţii la insulină acelaşi efect negativ ca şase luni de regim foarte gras: „Când corpul devine mai puţin sensibil la insulină (cu alte cuvinte, rezistent la insulină), este nevoit să producă mai multă pentru a menţine glicemia la un nivel stabil. Acest lucru poate duce eventual la un diabet de tip 2, boală care împiedică insulina din corp să răspundă corect — există prea mult zahăr în sânge. Diabetul se asociază cu o serie de complicaţii serioase, printre care boli cardiace. Oamenii obezi riscă mai mult să dezvolte o rezistenţă la insulină şi, prin urmare, să facă diabet", arată cercetătorii.

„Studiul nostru sugerează că o noapte de privare totală de somn poate fi la fel de dăunătoare pentru sensibilitatea la insulină ca şase luni de regim alimentar foarte bogat în substanţe grase. Cercetarea demonstrează importanţa unui somn bun pentru menţinerea nivelurilor de glicemie şi reducerea riscurilor de boli metabolice, cum ar fi obezitatea şi diabetul", precizează unul dintre medicii implicaţi în studiul desfăşurat pe câini, doctorul Broussard.

Fundaţia Naţională pentru Somn, asociaţie americană, a apelat la şase experţi în somn şi alţi 12 experţi medicali pentru a stabili numărul necesar de ore de somn pentru fiecare vârstă. Recomandările acestora au fost de 14-17 ore de somn pentru nou-născuţi (0-3 luni), 12-15 pentru bebeluşii între 4 şi 11 luni, 11-14 ore pentru copiii foarte mici, între 1 şi 2 ani, 10-13 ore pentru preşcolari (3-5 ani), 9-11 ore pentru şcolari (6-13 ani), 8-10 ore pentru adolescenţi (14-17 ani), 7-9 ore pentru tinerii adulţi (18-25 de ani), tot 7-9 ore pentru adulţi (24-64 de ani) şi 7-8 ore pentru vârstnici (peste 65 de ani).