Nouă din 10 pacienţi români nu ştiu că au insuficienţă cardiacă

2 jpg jpeg

Cu timpul, inima oboseşte şi devine din ce în ce mai puţin eficientă. În acel moment se instalează oboseala şi starea de slăbiciune. Sângele stagnează în vasele care ajung la inimă, cauzând acumularea de lichid la nivelul plămânilor şi scurtarea respiraţiei. Un milion de români suferă de această boală În România sunt aproximativ un milion de pacienţi care suferă de insuficienţă cardiacă, respectiv 4,7% din populaţia de peste 35 de ani. Dintre aceştia, nouă din 10 nu ştiu că au această afecţiune, conform celui mai recent barometru realizat de Societatea Română de Cardiologie.

,,În urmă cu două decenii, insuficienţa cardiacă era considerată stadiul final al evoluţiei bolilor cardiovasculare şi cun un deznodământ fatal. În anii 2000 însă, descoperirile din domeniul medicinei au transformat insuficienţa cardiacă într-o boală tratabilă. Însă este obligatoriu ca pacientul să se prezinte în timp util la medic şi afecţiunea să fie diagnosticată într-un stadiu cât mai incipient”, a declarat prof. dr. Dragoş Vinereanu, şeful secţiei de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Cele mai frecvente cauze ale insuficienţei cardiace sunt boala coronariană ischemică cronică, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, deteriorarea valvelor cardiace, cardiomiopatiile şi malformaţiile congenitale cardiace.

,,Este nevoie să se acorde mai multă atenţie insuficienţei cardiace deoarece este una dintre principalele afecţiuni grave care generează costuri majore în sistemul de sănătate prin tratamentele şi dispozitivele necesare, prin numărul mare de spitalizări, prin dezinserţia socială a acestora”, a menţionat dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, medic cardiolog, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Bucureşti, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Citeşte continuarea articolului AICI