Noi factori de risc pentru scleroz─â multipl─â

1 2 jpg jpeg

Scleroza multipl─â este o boal─â a sistemului central nervos ┼či se declan┼čeaz─â, ├«n majoritatea cazurilor, la v├órste cuprinse ├«ntre 20 ┼či 40 de ani. Cei mai mul┼úi bolnavi de scleroz─â se confrunt─â cu sl─âbirea mu┼čchilor ┼či au dificult─â┼úi de coordonare ┼či de echilibru. ├Än cazurile severe, boala provoac─â paralizie par┼úial─â sau complet─â.

Obezitatea complică situaţia

P├ón─â ├«n prezent, nu se cunoa┼čte exact ce provoac─â aceast─â afec┼úiune, dar ipoteza unor cercet─âtori se refer─â la faptul c─â sistemul imunitar din organism nu se comport─â normal ┼či ├«l atac─â pe cel nervos central. Factorii genetici ┼či cei din mediul ├«nconjur─âtor sunt de asemenea poten┼úiali factori de risc ├«n dezvoltarea sclerozei multipl─â.

Oamenii de ┼čtiin┼ú─â de la Institutul de Cercet─âri Neurologice ,,Raul Carrera" din Buenos Aires (Argentina) au analizat indicele masei corporale ├«n cazul a 420 de persoane, cu v├órst─â cuprins─â ├«ntre 15 ┼či 20 de ani.

Jum─âtate din ace┼čtia aveau scleroz─â multipl─â, ├«n timp, ceilal┼úi nu aveau simptome ale instal─ârii bolii la ├«nceputul studiului. Cercet─âtorii au descoperit c─â participan┼úii care erau obezi la v├órsta de 20 de ani aveau risc dublu de a se ├«mboln─âvi de scleroz─â multipl─â pe parcursul vie┼úii, fa┼ú─â de cei care aveau aceea┼či v├órst─â, dar aveau o greutate normal─â.

Rezultatele studiului au ar─âtat pe parcurs c─â participan┼úii care aveau un indice de mas─â corporal─â ridicat aveau crescute ┼či nivelurile de leptin─â din s├ónge (protein─â a ┼úesutului gras care regleaz─â depozitul de gr─âsime din corp, precum ┼či pofta de m├óncare ┼či imunitatea).

Din cauz─â c─â leptina determin─â inflam─âri ├«n corp, acest lucru ar putea explica asocierea dintre obezitate ┼či scleroza multipl─â, au ajuns la concluzie speciali┼čti.

Cite┼čte ┼či:

Scleroza multipl─â le fur─â tinerilor mersul

Scleroza multiplă, depistată printr-un test de sânge

Risc mare de scleroz─â multipl─â la tinrele obeze

Anticoncep┼úionalele sunt ┼či ele periculoase

Pentru cel de al doilea studiu, cercetătorii de la Kaiser Permanente Southern din California au analizat situaţia a 305 de femei care au fost diagnosticate cu scleroză multiplă sau aveau un tip de sindrom, precursor al bolii.

Ele au fost ┼úinute sub observa┼úie timp de 3 ani pentru c─â luau pastile anticoncep┼úionale ┼či au fost comparate cu 3.050 de femei care nu aveau simptome ale dezvolt─ârii sclerozei multiple.

Pe parcursul cercet─ârii, ├«nainte ca boala s─â se instaleze ├«n organism, 29% dintre participantele cu scleroz─â multipl─â au folosit alte metode contraceptive hormonale de 3 luni, ├«n timp ce 24% din cele care nu aveau boala au folosit pastile anticoncep┼úionale pentru a nu r─âm├óne gravide. Cele mai multe dintre ele au luat pastile care erau o combina┼úie de estrogen ┼či progestin.

Rezultatul studiului a scos la iveală faptul că femeile care au folosit pastile erau cu 35% mai predispuse să facă scleroză multiplă, în comparaţie cu femeile care nu le-au utilizat.

INFO: Aproximativ 2 milioane ┼či jum─âtate de oameni din ├«ntreaga lume tr─âiesc cu scleroz─â multipl─â, iar 200 de bolnavi sunt diagnostica┼úi cu aceast─â boal─â ├«n fiecare zi.