Nivelul redus de testosteron la bărbaţi, asociat cu riscul de depresie

1 2 jpg jpeg

Aceştia susţin că în mod normal nivelul de testosteron la bărbaţi este maxim în jurul vârstei de 20 de ani, după care el se reduce treptat.

Atunci când nivelul este unul redus pot apărea şi efecte, precum apetitul sexual scăzut, tulburările erectile, transpiraţia crescută, dar şi stări de irascibilitate. De asemenea, pot să apară schimbări de comportament, dar şi să se piardă masă musculară.

La studiul, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea George Washington din SUA au participat 200 de bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 77 de ani, care aveau nivelul de testosterone între 200 and 350 nanograme pe decilitru (limita normală este între 300 şi 1.200 ng/dL).

Specialiştii au analizat istoricul medical al voluntarilor, medicamentele pe care le luau, simptomele scăderii nivelul de testosteron, dar şi dacă sufereau de episoade de depresie.

Astfel, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că participanţii care aveau niveluri reduse de testosteron erau şi cei care sufereau mai des de stări depresive. De asemenea, o parte dintre aceşti voluntari luau şi medicamente contra depresiei.

Concluziile studiului au fost publicate în Jurnalul Medical „Sexual Medicine“.