Nivelul mare de zahăr în sânge îmbătrâneşte

1 2 jpg jpeg

Persoanele cu un nivel mare al zahărului în sânge pot avea o faţă mai îmbătrânită decât cele cu un nivel normal al glicemiei.

Hiperglicemia, care poate fi consecinţa unui stil de viaţă nesănătos (lipsa exerciţiilor fizice şi alimentaţie dezechilibrată), poate adăuga ani pe chipul unei persoane.

Astfel, fiecare micromol suplimentar poate adăuga cinci luni pe faţa unui individ (valorile normale ale glicemiei la persoanele sănătoase este între 5 şi 6 micromoli).

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au monitorizat 602 persoane, cărora le-a fost măsurată valoarea glicemiei. 60 de voluntari au analizat fotografii ale participanţilor, cărora le-au apreciat vârsta.

Voluntarii cu un nivel scăzut al glicemiei păreau mai cu un an mai tineri decât cei cu hiperglicemie şi cu un an şi jumătate mai tineri decât cei cu diabet.

O posibilă explicaţie pentru acest lucru pus pe seama faptului că un nivel crescut al glicemiei ar putea afecta colagenul, o proteină care conferă supleţe pielii, au explicat cercetătorii de la Unilever.