Muzica ar putea să influenţeze negativ memoria

1 2 jpg jpeg

Acesta ar putea fi explicaţia pentru situaţiile în care unele persoane nu reuşesc să memoreze numele persoanelor cu care fac cunoştinţă în timpul petrecerilor şi pentru care unii dintre conducătorii auto ,,se pierd" atunci când radioul este pornit în trafic, potrivit dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că muzica poate să afecteze capacitatea de concentrare a oamenilor, mai ales după ce aceştia au trecut de prima tinereţe.

Ei cred că acest fapt ar putea avea implicaţii importante pentru vârstinci şi pentru cei care îşi dau întâlniri în cafenele şi în alte locuri zgomotoase. În schimb, studenţii care au participat la studiu nu au avut nicio problemă - muzica nu le-a afectat performanţele.

Dar participanţii adulţi şi-au amintit cu 10 procente mai puţine prenume atunci când ascultau muzică în fundal, în comparaţie cu situaţiile în care au făcut cunoştinţă cu diverse persoane în spaţii liniştite.

,,Adulţii trecuţi de prima tinereţe au probleme atunci când vine vorba de concentrare şi de ignorarea zgomotelor irelevante", a explicat Audrey Duarte, cercetătoare la Memory and Aging Lab de la Georgia Institute of Technology din oraşul american Atlanta, coordonatoarea studiului.

,,Memoria asociativă intră şi ea în declin odată cu vârsta. Pe măsură ce îmbătrânim, ne este mai greu să ne amintim numele asociate unor chipuri şi spaţiile în care au avut loc anumite conversaţii", a adăugat ea.

Descoperirea ar putea avea implicaţii deosebite pentru cei din azilurile de bătrâni şi pentru persoanele care preferă să organizeze întruniri oficiale în afara clădirilor de birouri.