Munca în ture creşte riscul de diabet

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Publică Harvard (SUA) au efectuat analize pe o mai lungă perioadă de timp pentru a observa dacă turele de noapte pot creşte riscul de diabet sau dacă acestea duc la acumularea de kilograme în plus.

Studiul a fost efectuat pe 69.269 de femei (asistente medicale) cu vârsta cuprinsă între 42 şi 67 de ani (1988-2008) şi pe 107.915 femei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 42 de ani (1989-2007).

,,Munca în ture pe o perioadă mai lungă de timp este un factor important în dezvoltarea diabetului de tipul II. Mai mult, riscul de diabet creşte în funcţie de anii în care se munceşte în ture”, a precizat An Pan, conducătoarea studiului, de la Departamentul de Nutriţie al Şcolii de Medicină Harvard.

Lipsa somnului pe o perioadă mai lungă de timp duce la perturbări ale ritmului organismului, fiind asociate cu obezitatea sau sindromul metabolic, factori de risc pentru diabetul de tipul II.

Femeile care muncesc pe o periodă de trei ani în ture au cu 20% mai multe şanse să sufere de diabet. Cele care lucrează pe perioade mai mari de timp (10-19 ani) în ture au riscul crescut cu 40%, iar în cazul turelor de noapte pentru mai mult de 20 de ani riscul este cu 58% mai mare.