Munca ├«n ture cre┼čte riscul de diabet

1 2 jpg jpeg

Cercet─âtorii de la ┼×coala de Medicin─â Public─â Harvard (SUA) au efectuat analize pe o mai lung─â perioad─â de timp pentru a observa dac─â turele de noapte pot cre┼čte riscul de diabet sau dac─â acestea duc la acumularea de kilograme ├«n plus.

Studiul a fost efectuat pe 69.269 de femei (asistente medicale) cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 42 ┼či 67 de ani (1988-2008) ┼či pe 107.915 femei cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 25 ┼či 42 de ani (1989-2007).

,,Munca ├«n ture pe o perioad─â mai lung─â de timp este un factor important ├«n dezvoltarea diabetului de tipul II. Mai mult, riscul de diabet cre┼čte ├«n func┼úie de anii ├«n care se munce┼čte ├«n tureÔÇŁ, a precizat An Pan, conduc─âtoarea studiului, de la Departamentul de Nutri┼úie al ┼×colii de Medicin─â Harvard.

Lipsa somnului pe o perioad─â mai lung─â de timp duce la perturb─âri ale ritmului organismului, fiind asociate cu obezitatea sau sindromul metabolic, factori de risc pentru diabetul de tipul II.

Femeile care muncesc pe o period─â de trei ani ├«n ture au cu 20% mai multe ┼čanse s─â sufere de diabet. Cele care lucreaz─â pe perioade mai mari de timp (10-19 ani) ├«n ture au riscul crescut cu 40%, iar ├«n cazul turelor de noapte pentru mai mult de 20 de ani riscul este cu 58% mai mare.