MISIUNEA 150: Informează-te, testează-te, tratează-te!

1 2 jpg jpeg

Platforma online face parte din campania educaţională „Misiunea 150”, care are ca scop creşterea gradul de conştientizare a populaţiei cu privire la nivelul ridicat al trigliceridelor în sânge precum şi de a aduce în atenţia publică riscurile implicate de hipertrigliceridemie.

Cele mai predispuse persoane la hipertrigliceridemie sunt cele cu diabet, cele supraponderale şi cele sedentare. În cadrul campaniei, medicii le vor explica acestora ce sunt trigliceridele, care este valoarea lor normală, care sunt riscurile hipertrigliceridemiei şi cum poate fi menţinută sub control prin schimbări în stilul de viaţă sau prin tratament.

„Trigliceridele sunt grăsimi formate din mai multe tipuri de acizi graşi. Limita lor normală este de 150 mg/dl. În organismul uman, ele se găsesc fie în sânge, fie în ţesutul adipos. Sursa lor este dată de grăsimile din alimentaţie, sau pot fi sintetizate în ficat. Atunci când trigliceridele sunt prezente peste nivelul normal de 150 mg/dl, apare obezitatea sau supraponderea, iar când se acumulează în cantitate mare în sânge, apare o boală numită hipertrigliceridemie. Această boală este, de regulă, asociată şi cu obezitatea, hipertensiune arterială, o creştere a colesterolului, sau cu diabetul zaharat şi sindromul metabolic, care reprezintă un factor major de risc cardiovascular”, explică prof. dr. Nicolae Hâncu, Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.