MISIUNEA 150: Informeaz─â-te, testeaz─â-te, trateaz─â-te!

1 2 jpg jpeg

Platforma online face parte din campania educa┼úional─â ÔÇ×Misiunea 150ÔÇŁ, care are ca scop cre┼čterea gradul de con┼čtientizare a popula┼úiei cu privire la nivelul ridicat al trigliceridelor ├«n s├ónge precum ┼či de a aduce ├«n aten┼úia public─â riscurile implicate de hipertrigliceridemie.

Cele mai predispuse persoane la hipertrigliceridemie sunt cele cu diabet, cele supraponderale ┼či cele sedentare. ├Än cadrul campaniei, medicii le vor explica acestora ce sunt trigliceridele, care este valoarea lor normal─â, care sunt riscurile hipertrigliceridemiei ┼či cum poate fi men┼úinut─â sub control prin schimb─âri ├«n stilul de via┼ú─â sau prin tratament.

ÔÇ×Trigliceridele sunt gr─âsimi formate din mai multe tipuri de acizi gra┼či. Limita lor normal─â este de 150 mg/dl. ├Än organismul uman, ele se g─âsesc fie ├«n s├ónge, fie ├«n ┼úesutul adipos. Sursa lor este dat─â de gr─âsimile din alimenta┼úie, sau pot fi sintetizate ├«n ficat. Atunci c├ónd trigliceridele sunt prezente peste nivelul normal de 150 mg/dl, apare obezitatea sau supraponderea, iar c├ónd se acumuleaz─â ├«n cantitate mare ├«n s├ónge, apare o boal─â numit─â hipertrigliceridemie. Aceast─â boal─â este, de regul─â, asociat─â ┼či cu obezitatea, hipertensiune arterial─â, o cre┼čtere a colesterolului, sau cu diabetul zaharat ┼či sindromul metabolic, care reprezint─â un factor major de risc cardiovascularÔÇŁ, explic─â prof. dr. Nicolae H├óncu, Diabet, Nutri┼úie ┼či Boli Metabolice.