Mi┼čcarea poate contracara efectele alcoolului

1 2 jpg jpeg

Speciali┼čtii au descoperit c─â mi┼čcarea poate ├«ncetini declinul cogntiv ┼či poate reduce schimb─ârile neuronale negative, efecte ce sunt valabile doar ├«n cazul consumului redus sau mediu de alcool.

La cercetare au participat 60 de voluntari, care au ob┼úinut rezultate similare ├«n urma procedurii de scanare a creierului. ├Änainte de ├«nceperea studiului, participan┼úii au spus care este nivelul lor de consum de alcool, dar ┼či c├óte exerci┼úii fizice obi┼čnuiesc s─â fac─â s─âpt─âm├ónal.

Dup─â ce au analizat datele ob┼úinute de la voluntari ┼či rezultatele scan─ârii creierului, cercet─âtorii au observat c─â cei care obi┼čnuiau s─â fac─â mi┼čcare aveau mai pu┼úine daunele cerebrale dec├ót cei sedentari, de┼či ambele categorii consumau la fel de mult alcool.

,,Se ┼čtie c─â persoanele care fac regulat mi┼čcare au un risc mai redus de a avea probleme de memorie, de ├«nv─â┼úare. ├Än plus, exerci┼úiile pot proteja materia alb─â din creier de daunele asociate cu anumite afec┼úiuni, fie procesul de ├«mb─âtr├ónire. ├Än cazul nostru, mi┼čcarea este cea care poate reduce daunele pe care le poate provoca la nivel cerebral alcoolulÔÇŁ, a precizat Hollis Karoly, autorul studiului ┼či profesor la Universitatea din Colorado, SUA.

Concluziile studiului vor fi publicate ├«n Jurnalul Medical ,,Cercet─âri ┼či experimente cliniceÔÇŁ.