Ministerul Sănătăţii a oprit vaccinarea împotriva tuberculozei

1 2 jpg jpeg

Ministerul a cerut ieri o expertiz─â din partea Centrului European de Prevenire ┼či Control a Bolilor Transmisibile (ECDC), dar ┼či a Organiza┼úiei Mondiale a S─ân─ât─â┼úii (OMS). Reprezentan┼úii celor dou─â foruri vor ajunge ├«n Rom├ónia ├«n cel mult dou─â s─âpt─âm├óni.

,,Am luat aceast─â decizie nu pentru c─â avem suspiciuni asupra calit─â┼úii vaccinului pe care ├«l avem la dispozi┼úie, ci pentru c─â dorim s─â asigur─âm popula┼úiei datele clare ┼či corecte, astfel ├«nc├ót s─â nu mai existe suspiciuni pe aceast─â tem─â. Am solicitat expertiz─â independent─â, nu din lips─â de ├«ncredere ├«n competen┼úa profesional─â a speciali┼čtilor no┼čtri, ci pentru o total─â transparen┼ú─â ┼či pentru a stopa specula┼úiile care pot pune ├«n pericol ├«ntregul calendar de vaccinare ├«n detrimentrul copiilor ┼či al evolu┼úiei s─ân─ât─â┼úii publice ├«n Rom├óniaÔÇŁ, a declarat Raed Arafat, ministrul S─ân─ât─â┼úii.

Vaccinul BCG adus din Danemarca face parte din schema gratuit─â de imunizarea a bebelu┼čilor ┼či se administreaz─â acestora ├«nc─â din maternitate.

Măsura de stoparea a vaccinului este luată pe o perioadă limitată de timp, urmând ca rezultatele expertizei să decidă dacă acesta reprezintă sau nu un risc asupra sănătăţii.