Mersul pe jos păstrează mintea în formă

2 jpg jpeg

Potrivit oamenilor de ştiinţă, plimbările efectuate de trei ori pe săptămână cresc dimensiunea hipocampusului (centrul al memoriei), una dintre primele regiuni ale creierului afectate de maladia Alzheimer.

Specialiştii americani au solicitat unui grup de 120 de persoane de ambele sexe, cu vârsta cuprinsă între 55 şi 80 de ani, să efectueze plimbări în pas sprinten, cu durata a 40 de minute, de trei ori pe săptămână.

Îmbunătăţiri semnificative

Deşi, în mod firesc, creierul ar trebui să se micşoreze odată cu vârsta, în urma scanării creierului participanţilor la experiment, după un an de plimbări susţinute, s-a constatat că regiunile-cheie la nivel cerebral şi-au mărit dimensiunea cu 2%. Cercetătorii americani au explicat că această creştere este echivalentă cu întinerirea cu doi ani a vârstei creierului.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că, deşi exerciţiile fizice nu sunt un panaceu pentru combaterea demenţei, acestea constituie una dintre cele mai bune metode pentru a păstra mintea în formă. Pe de altă parte, în cazul altui grup experimental, care a efectuat exerciţii simple de stretching timp de un an, aceleaşi regiuni ale creierului s-au micşorat cu 1,5%.

Citeşte şi:

Plimbările te ţin în formă după 50 de ani

O plimbare pe zi previne osteoporoza

4 activităţi care te ajută să slăbeşti

Sedentarismul - boală grea

„Nu este nevoie de exerciţii fizice viguroase pentru a obţine aceste efecte. Rezultatele ar putea indica o schimbare modestă, dar este ca şi cum am inversa ceasul biologic cu doi ani“, a declarat Kirk Erickson, coordonatorul studiului, de la Universitatea din Pittsburgh.

„Majoritatea populaţiei este încă extrem de sedentară şi este foarte greu să îi convingem pe oameni să facă mişcare. Nu antrenăm persoanele mai în vârstă să alerge la maraton. Îi convingem doar să se ridice şi să facă exerciţii moderate de câteva ori pe săptămână, iar îmbunătăţirile enorme, realizate în curs de câteva luni, nu se vor lăsa mult aşteptate“, a conchis Erickson.