Menopauza timpurie, asociată cu riscul atacului de cord

1 2 jpg jpeg

,,În special femeile care ajung imediat după 40 de ani la menopauză ar trebui să facă eforturi suplimentare pentru a diminua riscul apariţiei problemelor cardiace. Sfatul meu pentru ele ar fi să respecte regulile tradiţionale de prevenire a afecţiunilor inimii. Pe lângă vizita periodică la medic, femeile trebuie ţină sub control nivelul colesterolului şi a tensiunii arteriale”, a afirmat Melissa Wellons, medic la Universitatea din Alabama, SUA.

Pentru realizarea studiului, doctorul Wellons şi colegii săi au strâns date despre istoricul medical a 2.509 femei, dintre care 331 din China, 641 femei de culoare şi 550 hispanice.

Dintre participante, aproximativ 700 au intrat în prioada de menopauză în jurul vârstei de 46 de ani, deşi media de vârstă pentru perioada de menopauză este de 51-52 de ani.

Deşi la începutul studiului nici una dintre participante nu avea probleme cardiace, după cei cinci ani de cercetări oamenii de ştiinţă au descoperit că o parte din participantele care au intrat mai devreme la menopauză au suferit şi atac cerebral.

,,Poate fi vorba de anumite gene care ţin atât de activitatea ovariană, cât şi cea cardiacă”, a mai adăugat medicul Wellons.