Medicii de familie nu vor să distribuie cardurile de sănătate

1 2 jpg jpeg

Reprezentaţii SNMF şi cei ai FNPMF sunt de părere că acest card reprezintă un document de identificare care conform legii poate fi eliberat titularului doar de emitent (CNAS).

Mai mult, reprezentaţii celor două instituţii susţin că editarea datelor pe card poate reduce şi mai mult timpul alocat consultaţiei medicale, activităţii medicale efective în detrimentul pacientului, afectând calitatea actului medical, implicit relaţia medic-pacient.

La rândul lor, cititoarele de carduri nu pot fi cumpărate de medicii de familie deoarece sunt incluse în proiectul CNAS, susţin reprezentanţii SNMF.

,,În calitate de reprezentanţi ai medicilor de familie din România, SNMF şi FNPMF asigură instituţiile statului că medicii de familie sunt primii care înţeleg necesitatea informatizării în sistemul de sănătate românesc, consideră benefică apariţia cardului de asigurat şi îl vor utiliza cu mare încredere. Atragem însă atenţia că relaţia medic-pacient, alterată constant, deliberat şi profund în ultimii ani, mai ales din cauza birocraţiei din sistem, nu mai suportă degradare. Medicul trebuie să rămână medic şi nu are ce căuta ca intermediar în relaţia dintre asigurator şi asiguratul său”, au precizat reprezentanţii SNMF.