Medicamentul care poate proteja creierul după un AVC

1 2 jpg jpeg

Medicamentul, care s-a produs în laborator pentru mai mulţi ani şi poartă numele de ,,PSD95 inhibitor”, se află acum în cel mai avansat stadiu de dezvoltare.

Cercetătorii au mai avut încercări de a produce acest medicament şi până acum, însă nu au reuşit să ajungă la această etapă.

Medicamentul, produs de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Vest de Cercetări din Toronto (TWRI), Canada, este conceput ca având efect neuroprotector asupra creierului, în cazul producerii unui atac vascular cerebral (AVC).

,,Suntem destul de aproape de a scoate pe piaţă un medicament pentru prevenirea efectelor AVC-ului. Accidentul vascular se numără printre cauzele principale de deces la nivel mondial, dar şi de invaliditate, de aceea este cu atât mai indicat să găsim la timp o soluţie pentru reducerea acestor daune”, a afirmat Michael Tymianski, cercetător senior la TWRI.

Inhibitorul ,,PSD95” previne moartea celulelor din creier în timpul AVC-ului şi a reacţiilor neurotoxice, dar păstrează şi funcţiile cerebrale.

Cobaii care au primit medicamentul în timpul studiului au suferit mai puţine daune după un AVC, decât aceia care nu primit. Rezultatele cercetării au fost publicate în Jurnalul Medical ,,Natura”.