Medicamentul care cre┼čte riscul de ADHD

1 2 jpg jpeg

Atenţionarea vine ca urmare a cazurilor în care tot mai multe gravide apelează la analgezice pentru a ameliora durerile de cap pe care le resimt în timpul sarcinii.

Riscul de apariţie a hiperactivităţii este cu atât mai ridicat dacă femeile însărcinate iau paracetamol pentru o perioadă mai lugă de timp.

Pentru a vedea leg─âtura dintre acest medicament ┼či ADHD, cercet─âtorii au analizat datele ob┼úinute de la mai mult de 64.000 de copii din Danemarca, informa┼úii ob┼úinute ├«n perioada 1996-2002.

├Än prim─â faz─â, p─ârin┼úii au r─âspuns la mai multe ├«ntreb─âri legate de starea de s─ân─âtate din timpul sarcinii, dar ┼či a copiilor ├«n primii ani de via┼ú─â.

Dintre mame, mai mult de jumătate au răspuns că au luat paracetamol cât au fost însărcinate. În cazul lor, copiii aveau un risc cu 29% mai ridicat să sufere de hiperactivitate până la vârsta de 7 ani.

,,Rezultatele studiilor recente au ar─âtat c─â administrarea de paracetamol ├«n timpul sarcinii poate afecta hormonii, care, la r├óndul lor, pot influen┼úa dezvoltarea neurologic─â ┼či cauza tulbur─âri de comportament ├«n cazul copilului. Urmeaz─â s─â analiz─âm aceste informa┼úii ┼či pe un e┼čantion mai mare de persoaneÔÇŁ, a precizat Zeyan Liew, medic la Universitatea din California, SUA.