Medicamentul care creşte riscul de ADHD

1 2 jpg jpeg

Atenţionarea vine ca urmare a cazurilor în care tot mai multe gravide apelează la analgezice pentru a ameliora durerile de cap pe care le resimt în timpul sarcinii.

Riscul de apariţie a hiperactivităţii este cu atât mai ridicat dacă femeile însărcinate iau paracetamol pentru o perioadă mai lugă de timp.

Pentru a vedea legătura dintre acest medicament şi ADHD, cercetătorii au analizat datele obţinute de la mai mult de 64.000 de copii din Danemarca, informaţii obţinute în perioada 1996-2002.

În primă fază, părinţii au răspuns la mai multe întrebări legate de starea de sănătate din timpul sarcinii, dar şi a copiilor în primii ani de viaţă.

Dintre mame, mai mult de jumătate au răspuns că au luat paracetamol cât au fost însărcinate. În cazul lor, copiii aveau un risc cu 29% mai ridicat să sufere de hiperactivitate până la vârsta de 7 ani.

,,Rezultatele studiilor recente au arătat că administrarea de paracetamol în timpul sarcinii poate afecta hormonii, care, la rândul lor, pot influenţa dezvoltarea neurologică şi cauza tulburări de comportament în cazul copilului. Urmează să analizăm aceste informaţii şi pe un eşantion mai mare de persoane”, a precizat Zeyan Liew, medic la Universitatea din California, SUA.