Medicamentele care pot cauza lips─â de vitamina B12

1 2 jpg jpeg

Netratat─â, deficien┼úa de vitamina B12 poate duce la apari┼úia problemelor neurologice, inclusiv a demen┼úei. Speciali┼čtii au ajuns la aceast─â concluzie ├«n urma studiului, publicat ├«n Jurnalul Asocia┼úiei Americane Medicale, la care au participat 200.000 de persoane care sufereau de ulcer.

├Än prim─â faz─â, cercet─âtorii au analizat medica┼úia participan┼úilor, dup─â care au verificat starea lor de s─ân─âtate. Astfel, rezultatele ob┼úinute au ar─âtat c─â persoanele care luau medicamente pentru ulcer (IPP ┼či din grupul antagoni┼čtilor) aveau un nivel mai redus de vitramina B12 ├«n organism.

,,Lipsa de vitamina B12 este ┼či mai grav─â la persoanele care urmeaz─â acest tip de tratament pentru mai mult de doi ani. Este bine ca medicii care recomand─â tratament pentru ulcer s─â indice ┼či un set de analize pacien┼úilor. Astfel, se poate vedea dac─â medica┼úia cauzeaz─â lips─â de vitamine ┼či de mineraleÔÇŁ, a afirmat Mark Pritchard, profesor la ┼×coala Britanic─â de Gastroenterologie.

Vitamina B12 se poate asimila u┼čor din alimenta┼úie: carne (pui, vit─â, porc, ficat), lapte, ou─â, fructe de mare (crabi, stridii, scoici), somon, ton.