Medicamentele care pot cauza lipsă de vitamina B12

1 2 jpg jpeg

Netratată, deficienţa de vitamina B12 poate duce la apariţia problemelor neurologice, inclusiv a demenţei. Specialiştii au ajuns la această concluzie în urma studiului, publicat în Jurnalul Asociaţiei Americane Medicale, la care au participat 200.000 de persoane care sufereau de ulcer.

În primă fază, cercetătorii au analizat medicaţia participanţilor, după care au verificat starea lor de sănătate. Astfel, rezultatele obţinute au arătat că persoanele care luau medicamente pentru ulcer (IPP şi din grupul antagoniştilor) aveau un nivel mai redus de vitramina B12 în organism.

,,Lipsa de vitamina B12 este şi mai gravă la persoanele care urmează acest tip de tratament pentru mai mult de doi ani. Este bine ca medicii care recomandă tratament pentru ulcer să indice şi un set de analize pacienţilor. Astfel, se poate vedea dacă medicaţia cauzează lipsă de vitamine şi de minerale”, a afirmat Mark Pritchard, profesor la Şcoala Britanică de Gastroenterologie.

Vitamina B12 se poate asimila uşor din alimentaţie: carne (pui, vită, porc, ficat), lapte, ouă, fructe de mare (crabi, stridii, scoici), somon, ton.