Medic: 80% din animalele de companie au boli dentare

1 2 jpg jpeg

Aşa se întâmplă şi în cazul parodontitei, cea mai frecventă afecţiune dentară a animalelor adulte, susţine dr. Raluca Zvorăşteanu. Specialistul Qincyvet explică în ce mod afectează această boală dentiţia animalelor, cum se manifestă şi care sunt modalităţile prin care poate fi prevenită.

Ce este boala parodontală?

Boala parodontală nu este diferită la animale faţă de om. Reprezintă distrugerea osului, a ţesutului şi a structurii care ţine dintele în alveolă. Este cauzată de infecţia bacteriană care pătrunde subgingival şi evoluează cu distrugerea osului de jur împrejurul rădăcinii dintelui provocând mobilitatea acestuia şi dureri dentare. „Acesta este motivul pentru care câinii şi pisicile cu afecţiuni avansate parodontale necesită, în general, operaţii pentru extracţia mai multor dinţi”, susţine dr. Raluca Zvorăşteanu.

De unde ştiu dacă animalul meu are parodontită?

Adevărul este că nu ştiţi. „Cu timpul, apar indicatori precum: respiraţie urât mirositoare, pierderea dinţilor (aceasta în stadiile avansate ale bolii). Singura modalitate de a preveni şi a diagnostica boala în stadiul incipient este consultul stomatologic regulat, detartrajul sub anestezie, unde medicul poate evalua şi curăţa cavitatea bucală”, explică veterinarul, adăugând că radiografia dentară este obligatorie, deoarece identifică pierderile osoase, buzunarele parodontale şi alte boli care implică rădăcina dinţiilor şi ţesutul care o înconjoară.

Citeşte mai multe pe această temă AICI