Mai multor femei din mediul rural le-a fost testat─â s─ân─âtatea mamar─â

1 2 jpg jpeg

├Än cadrul proiectului, efectuat de Federa┼úia Asocia┼úiilor Bolnavilor de Cancer ├«mpreun─â cu una dintre companiile farmaceutice din Rom├ónia, 115 femei cu suspiciune de cancer de s├ón ┼či-au fac─â gratuit analize detaliate, respectiv mamografii sau ecografii, pentru stabilirea unui diagnostic.

Dintre femeile participante la test─âri, 70% au efectuat mamografii ┼či 30% ecografii mamare. ├Än urma rezultatelor ob┼úinute, 10% din femei au primit recomandarea de a face biopsie ┼či/sau examen oncologic am─ânun┼úit, iar 33% au primit indica┼úia de a face un examen ginecologic ┼či endocrinologic complet.

Campania a adus ├«nc─â o dat─â ├«n aten┼úie importan┼úa screening-ului ├«n depistarea precoce a cancerului de s├ón, al treilea cel mai frecvent tip de cancer din Rom├ónia (dup─â cel pulmonar ┼či cel colorectal).

Anual, în România mor 3.244 de femei din cauza cancerului de sân. O pacientă depistată însă din timp cu cancer de sân are o rată de supravieţuire de 90%. Screening-ul cancerului presupune diagnosticul la o populaţie fără simptome, într-un stadiu precoce de boală.