Mai multe boli grave ar putea fi vindecate

Deşi substanţele acide au efecte distrugătoare asupra celulelor vii, oamenii de ştiinţă de la Riken Centre for Development Biology din Kobe, Japonia, spun că cele cu o aciditate moderată pot fi utilizate pentru a readuce celulele la o stare neutră. Experţii în domeniu consider că, din acea stare neutră, celulele pot fi transformate apoi în orice alt tip de celule vii.
Speranţe şi pentru bolnavii de Alzheimer
Cercetătorii au descoperit că expunerea unor celule de cobai la acţiunea unor factori cu aciditate moderată a dus la revenirea acestora din starea neutră după 30 de minute. Descoperirea oamenilor de ştiinţă niponi este un pas major pentru programele care se ocupă cu producerea în laborator a organelor şi ţesuturilor.
Astfel, descoperirea este esenţială în lupta împotriva maladiei Alzheimer, a vătămărilor măduvei spinării, a accidentelor vasculare cerebrale, dar şi a afecţiunilor cardiace.
Citeşte şi:
- Leac miraculos pentru Alzheimer
- 5 factori de risc în bolile de inimă
- Premieră în chirurgia cardiacă
Celule suşă produse în număr mare
Cercetătorii suedezi au anunţat, recent, că au descoperit o metodă acceptabilă din punct de vedere etic pentru a produce celule suşă în număr mare. Acestea ar putea fi stocate şi transformate în alte tipuri de celule.
Descoperirea reprezintă, de asemenea, un pas important în medicină pentru pacienţii care au nevoie să îşi înlocuiască anumite ţesuturi, organe sau chiar părţi din corp care sunt bolnave sau afectate permanent.
Oamenii de ştiinţă de la Institutul Karolinska din Stockholm au extras, în condiţii de maximă siguranţă, o singură celulă suşă dintr-un embrion pe care au reuşit, apoi, să o menţină în viaţă şi să o facă să se multiplice, folosind versiunea de laborator a unei proteine care există în embrion.