Lumina pe timp de noapte poate afecta s─ân─âtatea

1 2 jpg jpeg

Speciali┼čtii de la Asocia┼úia American─â Medical─â afirm─â c─â expunerea la lumin─â pe timpul nop┼úii, inclusiv lumina ce provine de la calculator sau de la alte aparate electrice, poate ├«ntrerupe somnul, ├«n special al copiilor ┼či adolescen┼úilor.

Orice surs─â de lumin─â, indiferent de intensitatea pe care o are, duce ├«n timp la apari┼úia tulbur─ârilor ceasului intern al organismului nostru, ceea ce cre┼čte riscul apari┼úiei cancerului.

,,Efectele pe care le poate avea lumina ├«n timpul nop┼úii asupra organismului nu sunt tocmai benefice. Toate cercet─ârile efectuate p├ón─â acum pe cobai au ar─âtat c─â expunerea la lumin─â timp de 24 de ore poate cre┼čte riscul de apari┼úie a cancerului. Expunerea la lumin─â perturb─â produc┼úia de melatonin─â, singurul hormon secretat ├«n timpul somnului, iar melatonina este cunoscut─â ca fiind un factor de risc pentru cancerÔÇŁ, a afirmat Mario Motta, medic cardiolog la Centrul Medical ,, North ShoreÔÇŁ din Salem, SUA.

Pe l├óng─â tulbur─ârile de somn, expunerea la lumin─â pe timpul nop┼úii poate duce ┼či la apari┼úia obezit─â┼úii, au ar─âtat ┼či alte cercet─âri.

De aceea, speciali┼čtii sf─âtuiesc p─ârin┼úii s─â p─âstreze un program fix de somn pentru copii ┼či s─â evite pe c├ót posibil instalarea surselor de lumin─â ├«n camerele acestora.