Lucrul în ture, asociat cu riscul de cancer mamar

2 jpg jpeg

Rezultatele obţinute în urma studiului au arătat că riscul de a suferi de cancer mamar este cu 40% mai mare în acest caz.

Cercetările au mai indicat şi faptul că femeile care lucrează două ture de noapte pe săptămână au un risc dublu de a suferi de cancer mamar decât cele care lucrează doar o singură tură de noapte.

Experţii consideră că unul dintre hormonii din organism care are potenţialul de a înlătura tumorile poate fi afectat de dereglarea ritmului zi-noapte, astfel riscul de apariţie a cancerului mamar este mai mare.

,,Schimbarea stilului de viaţă, care include tulburările de somn, dereglarea ritmului zi-noapte, alimentaţia precară şi lipsa de activitatea fizică poate duce în timp la apariţia cancerului de sân”, a afirmat Rachel Greig, medic la Asociaţia Caritabilă ,,Breakthrough Breast Cancer” din Marea Britanie.

Cercetarea, susţinută de Societatea Daneză împotriva Cancerului, a implicat mai mult de 18.500 de femei, care au lucrat în perioada 1964-1999 în armata daneză.

Cercetătorii au putut contacta 210 femei din cele 218 care au suferit de cancer mamar în perioada 1990-2003. Ulterior, participantele au completatat mai multe chestionare legate de serviciul pe care l-au avut, de lucrul în ture, dar şi de medicamentele pe care le-au luat.

Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că participantele care au lucrat mai mulţi ani în tura de noapte au fost şi cele diagnosticate mai târziu cu cancer mamar.