Lipsa vitaminei D, des întâlnită la copiii bolnavi

1 2 jpg jpeg

În cazul celor care suferă de o anumită afecţiune, lipsa vitaminei D este mai mare decât la copiii care sunt diagnosticaţi cu această deficienţă.

Studiile anterioare au arătat că situaţia este similară şi în cazul adulţilor care au probleme de sănătate.

Cu toate acestea, cercetătorii nu sunt siguri că screening-ul copiilor care au această carenţă şi suplimentarea cu vitamina D poate îmbunătăţii starea lor de sănătate.

,,Acest lucru trebuie studiat mai mult timp, tocmai pentru a afla care este legătura directă dintre această deficienţă şi agravarea stării de sănătate. Ceea ce ştim cu siguranţă este că lipsa vitaminei D poate cauza anumite afecţiuni, însă nu ştim în ce măsură şi cum influenţează stadiul lor”, a afirmat Kate Madden, medic la Şcoala Medicală Harvard.

În cadrul primului studiului, Madden şi colegii ei au evaluat starea de sănătate a 500 de copii pe o perioadă de un an. Ei au aflat că doi din cinci copii au lipsă de vitamina D şi sunt mai predispuşi decât ceilalţi chiar şi la unele afecţiuni uşoare.

La cea de doua cercetare, realizată de oamenii de ştiinţă de la Spitalul de Copii de Est din Ontario, SUA, au participat aproximativ 300 de copii şi de adolescenţi care sufereau de diferite boli.

După evaluarea stării de sănătate, cercetătorii au aflat că 70% dintre voluntari aveau carenţă de vitamina D.