Lipsa somnului reduce cu o treime cantitatea spermei

1 2 jpg jpeg

Bărbaţii care nu reuşesc să doarmă pe timpul nopţii au un risc cu 30% mai ridicat să fie diagnosticaţi cu probleme când vine vorba de cantitatea şi calitatea spermei.

În cadrul cercetării, specialiştii au examinat peste 1.000 de bărbaţi, de la sfârşitul perioadei de adolescenţă până în momentul plecării în armată.

Ei au completat mai multe chestionare legate de obiceiurile lor zilnice, tulburările de somn, dar au dat pentru analizare şi câteva probe de spermă.

Dintre participanţi, cei care aveau probleme cu somnul au fost şi cei care aveau cu 25% o calitatea şi cantitate mai mică a spermei. Astfel, ei fiind predispuşi problemelor de fertilitate. În cazul lor şi dimensiunea testiculelor era mai mică decât a celorlalţi participanţi.

,,Tulburările de somn, prezente tot mai frecvent în ultimele două decenii, afectează în egală măsură sănătatea femeilor şi a bărbaţilor. Cu cât tulburările de somn durează mai mult cu atât problemele legate de infertilitatea bărbaţilor vor fi mai greu de tratat”, a afirmat Allan Pacey, medic în cadrul Universităţii Sheffield din SUA.

Specialiştii sunt de părere că bărbaţii care suferă de stres şi care au tulburări de somn sunt predispuşi obezităţii, dar şi altor vicii, precum alcoolul sau fumatul.