Lipsa mi┼čc─ârii afecteaz─â memoria cardiacilor

2 jpg jpeg

Astfel, exerciţiile fizice joacă un rol esenţial pentru sănătatea creierului, o serie de factori de risc pentru bolile de inimă fiind, de asemenea, asociaţi cu declinul cognitiv.

Studiul, publicat ├«n Journal of the American Heart Association, a descoperit c─â persoanele cu cele mai grave afec┼úiuni cardiace prezentau un risc mai mare de probleme la testele de ├«nv─â┼úare, memorie ┼či fluen┼ú─â verbal─â dec├ót persoanele cu o s─ân─âtate cardiac─â mai bun─â.

La studiu au participat 17.761 de persoane, cu v├órsta minim─â de 45 de ani, care, la ├«nceperea experimentului, prezentau func┼úii cognitive normale ┼či nu aveau un istoric de accident cerebral. Func┼úia lor mintal─â a fost evaluat─â timp de patru ani.

S─ân─âtatea inimii a fost evaluat─â pornind de la o serie de factori, inclusiv fumatul, dieta alimentar─â, activitatea fizic─â, indicele de mas─â corporal─â, tensiunea arterial─â, nivelul colesterolului total ┼či cel al glucozei. Fiecare dintre factori a fost evaluat ca fiind slab, mediu sau ideal.

Dup─â ce au luat ├«n calcul diferen┼úele de v├órst─â, sex, ras─â ┼či educa┼úie, cercet─âtorii au identificat o deteriorare cognitiv─â la 4,6% dintre voluntarii care aveau cele mai slabe punctaje ale s─ân─ât─â┼úii inimii.

├Än schimb, acest declin cognitiv a fost ├«nregistrat ├«ntr-o propor┼úie de 2,7% la persoanele cu profiluri de s─ân─âtate medii ┼či de 2,6% ├«n cazul celor care aveau cea mai bun─â s─ân─âtate a inimii.

,,Chiar ┼či atunci c├ónd s─ân─âtatea cardiovascular─â ideal─â nu este atins─â, nivelurile intermediare sunt preferabile nivelurilor reduse, ├«n ceea ce prive┼čte o func┼úie cognitiv─â mai bun─â", a spus coordonatorul studiului, epidemiologul Evan Thacker.