Lipsa de vitamina B12 poate cauza probleme de memorie

2 jpg jpeg

Mai nou, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au descoperit c─â lipsa de vitamina B12 este asociat─â cu probleme de memorie ┼či de g├óndire. Nivelul adecvat de vitamina B12 din organism este necesar pentru formarea tecii de mielin─â a creierului, ├«nveli┼č care ├«nconjoar─â ┼či protejeaz─â fibrele nervoase.

├Än cazul ├«n care apare lipsa de vitamina B12 ├«n organism ┼či ├«nveli┼čul este deteriorat, atunci impulsurile nervoase vor ├«ncetini ┼či apar diversele afec┼úiuni.

Dup─â ce au analizat nivelul ┼či caren┼úa de vitamina B12 la 121 de participan┼úi la studiu, cercet─âtorii au descoperit c─â lipsa acestei vitamine este asociat─â cu apari┼úia problemelor cognitive.

,,Fiecare persoan─â ar trebui s─â verifice periodic nivelul vitaminei B12, cu at├ót mai mult cu c├ót lipsa ei poate duce la apari┼úia mai multor probleme de s─ân─âtateÔÇŁ, a precizat James Lah, medic neurologist la ┼×coala de Medicin─â din cadrul Universit─â┼úii Emory, din Atlanta, SUA.

Mai mult, speciali┼čtii recomand─â persoanelor de peste 65 de ani suplimentele ce con┼úin vitamina B12, deoarece la o v├órst─â ├«naintat─â absorb┼úia vitaminei se realizeaz─â mai greu.

Carnea, pe┼čtele, produsele lactate ┼či unele tipuri de cereale se num─âr─â printre cele mai cunoscute surse de vitamina B12.