Lipsa de fier, asociată cu riscul de AVC

1 2 jpg jpeg

Rezultatele studiului, publicate în Jurnalul Medical ,,PLoS One”, au arătat că şi persoanele care au un nivel moderat redus de fier au un risc de două ori mai mare de a suferi un AVC, spre deosebire de cele care nu au o astfel de deficienţă.

În cadrul studiului, specialişti au analizat date de la 500 de persoane care sufereau de o boală ereditară rară, care făcea ca vasele de sânge de la nivelul plămâinilor să se dilate.

Deşi în general astfel de probleme nu pot provoca un AVC, în cazul acestor participanţi riscul unui AVC era destul de ridicat.

,,În situaţia persoanelor care au deficienţă de fier, riscul ca trombocitele să se unească şi să formeze un cheag de sânge este şi mai mare. De aici şi riscul de apariţie a unui AVC. Medicii trebuie să acorde o mai mare atenţie pacienţilor care au probleme de sănătate, dar şi lipsă de fier”, a afirmat Claire Shovli, profesor la Colegiul Imperial din Londra, Marea Britanie.

Cercetătorii susţin că urmează să realizeze şi alte analize pentru a vedea cu exactitate cât de mare este riscul de AVC la persoanele care au carenţă de fier.