Lipsa cronică de somn poate afecta oasele

1 2 jpg jpeg

La cercetarea efectuată pe cobai, echipa de specialişti de la Colegiul Medical din Wisconsin (SUA) au găsit anomalii în markerii serici ai metabolismului osos al cobailor.

La cei care aveau probleme cronice ale somnului rezultatele testelor au arătat un dezechilibru mare în ceea ce priveşte densitatea osoasă, dar şi cantitatea de grăsime din măduva roşie.

,,Aceleaşi probleme pot apărea şi la persoanele care au probleme grave în ceea ce priveşte lipsa somnului. Astfel, implicaţiile medicale sunt mult mai grave deoarece procesul de apariţie a osteoporozei este grăbit”, a afirmat Carol Everson, conducătorul studiului şi profesor de neurologie şi neurobiologie la Colegiul Medical din Wisconsin.

Specialiştii sunt de părere că implicaţiile studiului sunt cu atât mai importante cu cât tot mai multe persoane au probleme serioase cu somnul din cauza stresului financiar sau a celui de la locul de muncă.

Rezultatele cercetării au fost publicate în numărul din luna septembrie a Jurnalului Medical ,,Biologia Experimentală şi Medicina”.